ΠΡΟΣΩΠΑ

Παπαευαγγέλου: H πορεία του «παιχνιδά» της ΦΙΝΟ στην κορυφή και το άδοξο «διαζύγιο» με την Jumbo

Παπαευαγγέλου: H πορεία του «παιχνιδά» της ΦΙΝΟ στην κορυφή και το άδοξο «διαζύγιο» με την Jumbo - Κεντρική Εικόνα

Ο Βαγγέλης Παπαευαγγέλου, αντιπρόεδρος της κορυφαίας λιανεμπορικής αλυσίδας Jumbo, ήρθε χθες απρόσμενα στο φως της δημοσιότητας μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης διακίνησης 50 εκατ. ευρώ από την Κίνα στην Αθήνα μέσω POS, για την αγορά ακινήτων τα οποία πουλούσε στους Κινέζους επενδυτές η εταιρεία real estate που είχε συστήσει. Ωστόσο όλοι όσοι τον γνωρίζουν, συμφωνούν ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει η δημοσιότητα και γι' αυτό δεν έβγαινε συχνά στα μίντια. 

Πολλά οφείλει για την πορεία της επιχειρηματικής του καριέρας στον θείο του Χρήστο Παπαευγγέλου που ίδρυσε την διάσημη εταιρεία παιχνιδιών FINO. Από πολύ μικρός, ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου μπήκε στην δουλειά και μαζί τον θείο του μεγαλούργησαν. H εταιρία Fino αντέγραφε  με μικρές παραλλαγές εισαγόμενα παιχνίδια και την περίοδο 1960-1962 έβγαλαν το πολύ δημοφιλές λούτρινο κουρδιστό κουνελάκι και το «Τρένο το 8» που έσπασε τα ταμεία”.

«Αγοράζω παιχνίδια Φίνο, χαλάλι τα λεπτά που δίνω» ήταν το σλόγκαν της Φίνο, που κατασκεύαζε σιδερένια αλλά και λούτρινα κουρδιστά παιχνίδια. (Προσέξτε την λέξη λεπτά και όχι λεφτά. Γιατί εκείνη την εποχή μετρούσαν ακόμα και τα λεπτά της δραχμής!!!)

Πολλά παιχνίδια της εταιρίας έγιναν διάσημα εκείνη την εποχή.

Επίσης ήταν πολύ γνωστό το “Ζάππειο”  με τη χαρακτηριστική εικόνα της Αίγλης του Ζαππείου, τους φαντάρους που κάνουν τον κυριακάτικο περίπατο, τα παιδάκια που παίζουν και τη μαμά, βέβαια, που κάνει βόλτα το μωράκι της με το καρότσι. Ήταν αντίγραφο από γερμανικό παιχνίδι, περίπου 20 χρόνια νεότερο από το ελληνικό, μικρότερο, με λίγο διαφορετική διατομή και, φυσικά, τελείως διαφορετικές παραστάσεις.

Υπήρχαν ακόμα πάρα πολλά οχήματα που έκαναν  αναφορά σε περιοχές της Αθήνας, σε δρομολόγια πολύ γνωστά, όπως είναι το τρενάκι Αθήνα-Θεσσαλονίκη, το λεωφορείο Αθήνα-Παρίσι, το πούλμαν Λουξ κλπ.

Ευάγγελος Παπαευαγγέλου 

Κουρδιστός μικροπωλητής παγωτού σε ποδήλατο, του Χρήστου Παπαευαγγέλου, της εταιρείας Χρήστος & Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ΟΕ, εμπορικό σήμα ΦΙΝΟ ή FINO. Ελλάδα, γύρω στο 1965 . ύψ. 10 εκ., μήκ. 9 εκ..

Το διάσημο τρενάκι της FINO

Διαφήμιση παιχνιδιών του Χρήστου Παπαευαγγέλου, της εταιρείας Χρήστος & Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ΟΕ, εμπορικό σήμα ΦΙΝΟ ή FINO. Ελλάδα, 1958-1961.

 

Αυτοκίνητο με δύο επιβάτες από τσίγκο και κεφάλι από λάστιχο, που κινείται με μηχανισμό μπαταρίας, του Χρήστου Παπαευαγγέλου, της εταιρείας, Χρήστος & Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ΟΕ, εμπορικό σήμα ΦΙΝΟ ή FINO. (ΤΠΠ_2772). Ιστορικό: Τα κεφαλάκια αυτά από λάστιχο τα έκανε ο Παπαευαγγέλου εισαγωγή από την Ιαπωνία.

Το εργοστάσιο αυτό, που βρίσκεται κοντά στο σταθμό του ηλεκτρικού στην Καλλιθέα, στην οδό Κύπρου, στεγάζει σήμερα ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας Jumbo.

Το 1972 ο Χρήστος Παπαευαγγέλου πέθανε. Παιδιά δεν είχε, παρά μόνο τον αγαπημένο ανηψιό Βαγγέλη, που τον σπούδασε και του άφησε το εργοστάσιο ΦΙΝΟ.

Χωρίζουν οι δρόμοι του με την Jumbo

Ο κ. Παπαευαγγέλου αναμένεται σήμερα να αποτελέσει παρελθόν από την Jumbo, στην οποία βρίσκεται από το 1995, έχοντας διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία της. Η διοίκηση της εισηγμένης τόνιζε χθες ότι η όλη υπόθεση αφορά προσωπική παράλληλη δραστηριότητα του κ. Παπαευγγέλου και δεν συνδέεται σε κανένα σημείο η ίδια η Jumbo. Κατά πληροφορίες, «καρατομήσεις» θα πρέπει να αναμένονται και στην Εθνική Τράπεζα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί ποια στελέχη εμπλέκονται.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο κ. Παπαευαγγέλου είχε προχωρήσει σε αρκετές αγορές ακινήτων μέσω πλειστηριασμών, όπως η βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη για την οποία έδωσε 4,7 εκατ. ευρώ.  Ακόμη εταιρεία που συνδέεται με τον κ. Παπαευαγγέλου πλειοδότησε πρόσφατα σε πλειστηριασμό για το συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών της εταιρείας Koumbas Development του Γιώργου Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό.