ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κλυδωνίζεται η κυπριακή κατασκευαστική J&P Overseas

Κλυδωνίζεται η κυπριακή κατασκευαστική J&P Overseas - Κεντρική Εικόνα

Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει ο κυπριακός όμιλος J&P Overseas που διαθέτει δραστηριότητα, κατά βάση, στη Σαουδική Αραβία, όπως μετέδωσε το Sigmalive ​​​.

Η εταιρεία εμφανίζεται να διαθέτει άνοιγμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ που δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, εάν κι εφόσον οι συζητήσεις με τις τράπεζες δεν στεφθούν με επιτυχία.

Πηγές που γνωρίζουν δεν αμφισβητούν τα προβλήματα ρευστότητας της J&P Overseas που αποδίδονται, μεταξύ άλλων, στο "σύνθετο, δυσλειτουργικό, πολυμετοχικό μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζεται".

Η οικονομική ασφυξία όμως, εντάθηκε μετά και το ξέσπασμα του εμφυλίου μεταξύ των μετόχων της εταιρείας. Δηλαδή μεταξύ της πλευράς Ευθύβουλου Παρασκευαΐδη (γιου του ιδρυτή) και της αδερφής του Λεώνης Παρασκευαΐδη και της πλευράς της μητέρας τους Θέκλα με την δεύτερη κόρη της Χριστίνα και το γαμπρό της Ανδρέα Παπαθωμά. Όσον αφορά την πλευρά Δάκη Ιωάννου και του γιου του, Χρήστου, επιδιώκει να έχει πυροσβεστικό ρόλο.

Η κρίση εκτονώθηκε όταν ο επικεφαλής της J&P Overseas Α. Παπαθωμάς -με τις κινήσεις του οποίου διαφωνούσε η πλευρά Παρασκευαΐδη- ύστερα από δικαστική απόφαση, υποχρεώθηκε, το περασμένο καλοκαίρι, να εγκαταλείψει την εταιρεία. Έτσι, ο έλεγχος της J&P Overseas πέρασε στον Ευθύβουλο και τη Λεώνη Παρασκευαΐδη, αλλά παρέμεινε το δυσλειτουργικό μοντέλο διοίκησης της εταιρείας.

Για αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εξετάζεται υπό το βάρος των προβλημάτων ρευστότητας, εξετάζεται η θέση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης της Overseas με στόχο την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της σε νέο σχήμα.

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις στην Overseas δεν επηρεάζουν την J&P Άβαξ, καθώς στην τελευταία βασικός μέτοχος είναι η J&P Investments της οποίας το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί ύστερα από την πρόσφατη έγκριση της ΑΜΚ της ελληνικής κατασκευαστικής.

 

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR