ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενενήντα κεράκια «έσβησε» το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Ενενήντα κεράκια «έσβησε» το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης - Κεντρική Εικόνα

Τα ενενηκοστά του γενέθλια γιόρτασε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με την έκδοση και κυκλοφορία λευκώματος, μέσα από τις 368 σελίδες του οποίου, περνά όλη η ιστορία της οικονομίας της πόλης και όχι μόνον.

Είναι ενδεικτικό ότι σε μία άλλη δυσμενή για την παγκόσμια και ελληνική Οικονομία, χρονιά, το 1929, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο του τότε υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η διοίκηση του ΒΕΘ σημειώνει: «Η οικονομική κρίσις [...] βαίνει συνεχώς προσλαμβάνουσα απειλητικωτέραν μορφήν και συντελούντα εις την εξάντλησιν των διαφόρων επιχειρήσεων, τας οποίας περισφίγγει εν ασφυκτικώ κλοιώ ολοέν και πλειότερον, απειλεί δε την οριστικήν τούτων κατάρρευσιν».

Τις ιστορικές πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό του λευκώματος συνέλεξε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναδειχθεί η πορεία του βιοτεχνικού κόσμου της πόλης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον σχεδιασμό της έκδοσης υπογράφει η MMS Advertising.

 

90 χρόνια ΒΕΘ

 

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1925. Στο τέλος του 1925 από τα εγγεγραμμένα μέλη, 4.078 είναι επαγγελματίες και 2.482 βιοτέχνες. Την περίοδο της ίδρυσής του στην αρμοδιότητα του Επιμελητηρίου πλην του νομού Θεσσαλονίκης, υπάγονταν και οι νομοί Χαλκιδικής, Φλώρινας και Πέλλας. Το 1940 γίνεται ο διαχωρισμός του Επαγγελματικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Με τον νόμο 2429 /1940 ένα αίτημα ετών ικανοποιείται.

Τη δεκαετία του ΄60 η βιοτεχνία, ως κλάδος της μεταποιητικής παραγωγής, εξελίσσεται σημαντικά. Σύμφωνα με απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 1963 οι βιοτεχνίες στην πόλη ανέρχονταν σε 7.335 και οι απασχολούμενοι σε 23.668. Στις σελίδες του λευκώματος περιγράφονται και άλλες ημερομηνίες-σταθμοί:

Το 1975 ξεκινά η κατασκευή της Βιοτεχνικής Ζώνης Σίνδου, ικανοποιώντας το αίτημα των βιοτεχνών για οργάνωση των υποδομών των επιχειρήσεων τους με σύγχρονους για την εποχή τους όρους.

Το 1979 η Ελλάδα μπαίνει στην ΕΟΚ δημιουργώντας στους βιοτέχνες την ελπίδα των οικονομικών ενισχύσεων.

Στις αρχές του 1990 αρχίζει με εντατικούς ρυθμούς η συμμετοχή του ΒΕΘ σε εκθέσεις του εξωτερικού και δη των Βαλκανίων.      

Τον Μάιο του 1996 με πρωτοβουλία του ΒΕΘ σε συνεργασία και με άλλους οικονομικούς φορείς της πόλης δημιουργείται ο Πιστωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα εξελιχθεί σε Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλονίκης.            

Μετά το 2000 η βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης μπαίνει στους ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης και το 2003 ανακοινώνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης η δημιουργία του ΓΕΜΗ που αποτελεί τον χάρτη των ελληνικών επιχειρήσεων και αρωγή για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

«Η δράση του επιμελητηρίου, επί εννέα δεκαετίες στηρίχθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες: τους επιχειρηματίες - μέλη του, που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο ενός καταξιωμένου θεσμού, τα διοικητικά συμβούλια, που μέσα από τη διορατικότητα τους ανέλαβαν σημαντικές δράσεις για τις οικονομικό-κοινωνικές εξελίξεις της εκάστοτε περιόδου και το ανθρώπινο δυναμικό που το στελέχωσε και το στελεχώνει, προσφέροντας όσο το δυνατόν πιο υψηλές υπηρεσίες» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την παρουσίαση του λευκώματος το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.