ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι μισθωτοί και συνταξιούχοι περιλαμβάνονται στους 800.000 «χαμένους» του ερχόμενου Σεπτέμβρη

Τα 11... χτυπήματα στις συντάξεις - Κεντρική Εικόνα

Μπορεί τα «μπάνια του λαού» να είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτές τις ημέρες, και λίγοι να σκέφτονται τα δύσκολα που έρχονται από Σεπτέμβριο, ωστόσο η πραγματικότητα θα είναι οδυνηρή για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους μετά από μόλις 3-4 εβδομάδες.

Πέρα από τους περίπου 100.000 εποχιακά εργαζόμενους στην τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία, που όπως είναι λογικό, σταδιακά θα επιστρέψουν και πάλι στον ΟΑΕΔ, αναμένονται νέες περικοπές στις συντάξεις μέσω των περιβόητων αναδρομικών παρακρατήσεων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να «κλειδώσουν» οι περικοπές 300 εκατ. ευρώ στο μισθολογικό του Δημοσίου σύμφωνα με όσα προβλέπει το συμπληρωματικό Μνημόνιο.

Έτσι σε ένα μήνα από σήμερα αναμένεται να αλλάξει προς το χειρότερο η κατάσταση για τις πιο κάτω κατηγορίες:

- Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολήθηκαν περιστασιακά κατά τους θερινούς μήνες στον τομέα του τουρισμού, θα προστεθούν και πάλι στις λίστες των ανέργων. Ενδεικτικά, πέρσι οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ εκτινάχθηκαν από τους 946.137 τον Αύγουστο του 2015, σταδιακά στο 1.047.661 το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Με άλλα λόγια αυξήθηκαν κατά 101.524 μέσα μόλις πέντε μήνες. Ανάλογη αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων αναμένεται να συμβεί και φέτος, μετά το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου κατά την οποία σημειώθηκαν –όπως κάθε χρόνο- οι περισσότερες προσλήψεις από κάθε άλλη περίοδο του 8μηνου. Η μείωση της απασχόλησης αυτή θα προκαλέσει ανάλογη μείωση και στα τρέχοντα έσοδα του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές. Κια όλα αυτά, στο φόντο των αναμενόμενων δραματικών αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς όπως επιτάσσουν οι δανειστές.

- Περίπου 200.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, θα δουν την επόμενη επικουρική σύνταξή τους, μειωμένη μέχρι και 40%, δεδομένου ότι από 2 Σεπτεμβρίου ξεκινάνε οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που το άθροισμά τους με τις αντίστοιχες κύριες συντάξεις ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου ξεκίνησαν από προχτές. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι αναδρομικές μηνιαίες παρακρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου –Αυγούστου 2016, μιας και οι εν λόγω περικοπές έχουν αναδρομική ισχύ από 1.6.2016.

- Περίπου 290.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου (ΜΤΠΥ) θα δουν νέες περικοπές, από τις αναδρομικές παρακρατήσεις στα μερίσματα που αντιστοιχούν στο διάστημα Ιανουαρίου –Αυγούστου 2016. Οι εν λόγω περικοπές στερούν κατά μέσο όρο το 32% από τις εν λόγω παροχές (οι οποίες πρακτικά ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιούλιο) και έχουν αναδρομική ισχύ από 1.1.2016. Εξάλλου, το Σεπτέμβριο ξεκινάνε και οι αναδρομικές παρακρατήσεις στις ατομικές συντάξεις που ξεπερνάνε τα 2000 ευρώ και τις πολλαπλές συντάξειςπου ξεπερνούν τα 3000 ευρώ.

- Περίπου 190.000 δημόσιοι υπάλληλοι που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια θα νιώσουν κι αυτοί το μαχαίρι των περικοπών. Μέχρι 31 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ισοδύναμα προκειμένου να μην παγώσει από 1.1.2017 τις μισθολογικές ωριμάνσεις και τις προαγωγές σε αυτήν την κατηγορία εργαζομένων στο Δημόσιο και στην οποία συμπεριλαμβάνονται ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κλπ). Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η εξοικονόμηση 118 εκατ. ευρώ το 2017-2018. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση επιδομάτων όλων των δημοσίων υπαλλήλων που σχετίζονται με επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία με στόχο την ευθυγράμμισή τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το οποίο ερμηνεύεται με νέες περικοπές για τους εν λόγω εργαζόμενους...