ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κάλπες με... παλτό 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ
Ο Τσίπρας, αυτοί και οι άλλοι  - Κεντρική Εικόνα

Το εθνικό θέμα των Σκοπίων- όπως αυτό έχει χαρακτηριστεί εδώ και σαράντα  χρόνια- αναμένεται να λυθεί στους πρώτους μήνες του '19 και είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πολιτικές εξελίξεις σε ότι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Δύο τινά θα συμβούν.

Είτε θα λυθεί με την υπάρχουσα συμφωνία των Πρεσπών, με τα όποια αρνητικά και τους συμβιβασμούς περιέχει, είτε θα διαμορφώσει μια ντε φάκτο αναγνώριση του γειτονικού κράτους με το όνομα Μακεδονία- νέτο σκέτο, με όλα τα συμπαρομαρτούντα. 

Θα είναι πολύ δύσκολο η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές- ακόμα και να είναι του ΣΥΡΙΖΑ- να ξαναβάλει στο τραπέζι το πρόβλημα όταν θα έχουν δρομολογηθεί οι αλλαγές από την Σκοπιανή ηγεσία μονομερώς. 

Από την στιγμή που οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί και ξένοι ηγέτες έχουν χαιρετήσει τη συμφωνία των Πρεσπών,θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκινήσει από μηδενική βάση η όποια διαπραγμάτευση. Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει τι εννοεί «μηδενική βάση» διαπραγμάτευσης, αν η καυτή πατάτα πέσει στα χέρια του.

‘Όλα δείχνουν, ότι πολύ δύσκολα η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή για κύρωση- στην περίπτωση που ο Ζάεφ κερδίσει το δημοψήφισμα την Κυριακή και προχωρήσει τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί- αν ο Πάνος Καμένος, αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή.

Είναι αμφίβολο κατά πόσο υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να κυρωθεί η συμφωνία, έστω και οριακά.

Πρώτον ένα εθνικό θέμα δεν το περνάς από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία, πόσω δε μάλλον, όταν αντιδρά ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.
Και δεύτερον πως θα σταθεί μια κυβέρνηση την επομένη όταν ο εταίρος της έχει άρει την εμπιστοσύνη του;

Άρα εκλογές στους πρώτους μήνες του '19.