ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΟΙΚ... έχασε έσοδα 500 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα σε επενδύσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων - Κεντρική Εικόνα

Κρύος ιδρώτας έχει λούσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς όπως δείχνει το «ταμείο» που έκανε το ΥΠΟΙΚ για τον μήνα Ιούλιο εισπράχθηκαν συνολικά περίπου 4,8 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα (περιλαμβανομένων των επιστροφών φόρων), τη στιγμή που ο στόχος που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό ήταν περίπου 5,3 δισ ευρώ.

Πρόκειται, δηλαδή για μια μηνιαία υστέρηση της τάξης των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο 2015, τα καθαρά έσοδα ήταν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ περισσότερα. 

Οι εξελίξεις αυτές, δημιουργούν ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία των φορολογικών εσόδων τους επόμενους πολύ κρίσιμους μήνες καθώς θα πρέπει –προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο περιβόητος κόφτης δαπανών- να επιτευχθεί φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Προς το παρόν, πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο μέτωπο των εσόδων είναι ελεγχόμενη. Κι αυτό γιατί στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού είναι πάνω από το στόχο κατά περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν αύξηση η οποία προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ειδικά για τον Ιούλιο, τα επιμέρους στοιχεία των φορολογικών εισπράξεων έδειξαν τα εξής:

- τα έσοδα των εφοριών πήγαν αρκετά καλά καθώς οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τελικά σε μεγάλο ποσοστό τους πρόσθετους φόρους που τους επιβλήθηκαν με το νέο εκκαθαριστικό και τον αυξημένο ΦΠΑ. Η ικανοποιητική πορεία οφείλεται στο ότι εκτός από την πρώτη δόση του εκκαθαριστικού πληρώθηκε δόση για τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων και αποδόθηκε στο δημόσιο αυξημένος φόρος εισοδήματος λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και της νέα φορολογικής κλίμακας των μισθωτών.

- οι επιστροφές φόρων ήταν αυξημένες σε σχέση με το στόχο κατά περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ

- σημαντική υστέρηση σε σχέση με τον στόχο παρουσίασαν τα έσοδα των τελωνείων. Τελωνειακές πηγές αποδίδουν τη μείωση στο γεγονός ότι τους περασμένους μήνες και στην προεξόφληση της αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα (θα ισχύσει τελικά από τον Ιανουάριο) έγιναν αυξημένοι εκτελωνισμοί σχετικών προϊόντων με αποτέλεσμα να υπάρξει αποθεματοποίηση και  τον Ιούλιο να μειωθούν.

Απάντηση ΥΠΟΙΚ

Από τη μεριά του, πάντως το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να δώσει τη δική του απάντηση, τονίζοντας ότι «τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ