ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσπαθεί για την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση

Χ.Α.: Τα ηνία της τάσης στις διεθνείς αγορές - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να τηρούν αποστάσεις από την αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.

Κατά το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, "η κίνηση των ΗΠΑ φέρνει νέα αβεβαιότητα στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών".

Εν τω μεταξύ, "οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα πρέπει να μειώσουν και άλλο το απόθεμα των 'κόκκινων' δανείων, ώστε να αυξήσουν τις χορηγήσεις, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να καταστούν πιο ελκυστικές σε πιθανούς επενδυτές", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι.

"Κατ' αναλογία, η χαμηλή κερδοφορία και η αβεβαιότητα για την αποτίμηση των κεφαλαίων αυτών, μειώνουν την ελκυστικότητα των διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων", πρόσθεσε.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες 3,5 ώρες συναλλαγών, ο γενικός δείκτης έχει "δει" και τα δύο πρόσημα, κινούμενος μεταξύ 679,26 (-0,51%) και 686,52 μονάδων (+0,55%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Υπέρ των αγοραστών συνηγορεί η, μέχρι στιγμής, εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με αρνητικό πρόσημο παραμένουν οι Alpha Bank (-0,91%), 3E (-0,90%), Motor Oil (-0,24%), Μυτιληναίος (-0,71%), ΟΠΑΠ (-0,11%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,48%).

Από τις μετοχές που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+5,39%) και Πειραιώς (+3,48%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης και Jumbo.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχωρίζουν οι Κρι Κρι (+4,73%) και Intralot (+8,56%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, αλλά και η αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.