ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση φόρων και αύξηση κοινωνικών δαπανών, εάν νοικοκυρευτεί το Κράτος

ΤτΕ: Στα 1,933 δισ ευρώ το ταμειακό έλλειμμα στο 8μηνο - Κεντρική Εικόνα

Σε ειδική επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναθέτει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την αρμοδιότητα αξιολόγησης (και περικοπής, εάν χρειαστεί) των δαπανών των υπουργείων, προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο για μειώσεις φόρων και αυξήσεις των κονδυλίων για το κοινωνικό κράτος, χωρίς, παράλληλα, να κινδυνεύσει η επίτευξη των στόχων του Προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η προσπάθεια περαιτέρω νοικοκυρέματος του Δημοσίου θα ξεκινήσει, μάλιστα, από την καρδιά του οικονομικού επιτελείου. Με απόφαση που υπέγραψε πριν από λίγες μέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συγκροτείται ομάδα εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο, η οποία θα βάλει στο μικροσκόπιο τις δαπάνες των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Τουρισμού. Έργο της συγκεκριμένης Επιτροπής είναι να καταγράψει και να μελετήσει όλες τις δυνατότητες είτε περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών, είτε αύξησης της αποτελεσματικότητάς τους, ώστε να προκύψουν οι απαραίτητοι πόροι για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της κατανάλωσης, μέσω της μείωσης των φορολογικών βαρών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής θα θεσπίσουν δείκτες παρακολούθησης της αποδοτικότητας των δαπανών των συγκεκριμένων υπουργείων. Το έργο της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου έξι μήνες, με τη σύνταξη και υποβολή στον υπουργό Οικονομικών μιας έκθεσης στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά οι εναλλακτικοί τρόποι επίτευξης των ποσοτικών στόχων για τις δαπάνες των υπουργείων.