ΕΛΛAΔΑ

Πόσο πουλιούνται τα κέρματα των 100 δραχμών με το αστέρι της Βεργίνας

Πόσο πουλιούνται τα κέρματα των 100 δραχμών με το αστέρι της Βεργίνας - Κεντρική Εικόνα

Τις περισσότερες φορές οι συλλέκτες είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν ένα μεγάλο ποσό για να αποκτήσουν ιδιαίτερα κάτι που είναι σπάνιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νομίσματα που έχουν βγει εκτός κυκλοφορίας, όπως είναι και οι δραχμές.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με την τιμή του νομίσματος, με το οποίο -πριν το 2002- πραγματοποιούσαμε τις συναλλαγές μας; Τα "συλλεκτικά" κέρματα των 100 δραχμών που πωλούνται στο ίντερνετ και κάποιοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά για την απόκτηση τους.

Κι αυτό γιατί κάπου στο διαδίκτυο έχουν διαβάσει την "είδηση", πως τα κέρματα των 100 δραχμών μπορούν να πωληθούν μέχρι και για 5.000 ευρώ το ένα!

Όπως αναφέρεται στα εν λόγω δημοσιεύματα εκτιμάται ότι η "τιμή του νομίσματος 100 δραχμών" κυμαίνεται περίπου στα 50 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, το κέρμα με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το αστέρι της Βεργίνας αγγίζει για τους συλλέκτες ακόμα και τα 6.500 ευρώ.

Πολλοί πολίτες που διέθεταν κέρματα των 100 δραχμών άρχισαν να τα "βγάζουν" στο διαδίκτυο για να επιχειρήσουν την ανταλλαγή τους έναντι μεγάλων ποσών σε ευρώ. Την ίδια ώρα όμως στο ebay τα κέρματα των 100 δραχμών πωλούνται έναντι ενός μόλις ευρώ...

Αγγελίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο για το υποτιθέμενο "σπάνιο" νόμισμα:

Η αλήθεια για τα κέρματα 100 δραχμών που πωλούνται στο διαδίκτυο

Η αλήθεια για τα κέρματα 100 δραχμών που πωλούνται στο διαδίκτυο

Η αλήθεια για τα κέρματα 100 δραχμών που πωλούνται στο διαδίκτυο

Όπως φαίνεται φυσικά, πρόκειται για απάτη που στοχεύει στους ευκολόπιστους πολίτες μιας και αυτά τα νομίσματα δεν είναι "σπάνια" ή "συλλεκτικά", όπως διαφημίζονται από επιτήδειους.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Ποδαράς (greekcoins.gr), ειδικός εκτιμητής επί των ελληνικών νομισμάτων, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star, υπάρχουν πράγματι κάποια συλλεκτικά νομίσματα μεγάλης αξίας, όμως αυτά δεν βρίσκονται στα χέρια των πολιτών.

"Έχουν βρεθεί κάποια ελάχιστα κομμάτια, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτά που έχει ο κόσμος στα χέρια του", τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Τα νομίσματα σαν τα παραπάνω εικονιζόμενα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο "έχουν ελάχιστη αξία έως καθόλου", δήλωσε ο κ. Ποδαράς, προσθέτοντας πως αξίζουν "αντικειμενικά, δύο ευρώ το κιλό".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "σε ακυκλοφόρητες καταστάσεις ή σε μασούρια της Τραπέζης Ελλάδος έχουν κάποια συλλεκτική αξία. Του 2000 κάνουν περίπου 2 ευρώ το κομμάτι, του 1990, 1992 & 1994 περίπου 4 με 5 ευρώ το κομμάτι, ενώ του 1998 -που θεωρούνται τα "δύσκολα"- κάνουν περίπου 15 ευρώ το κομμάτι.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και νομίσματα των 100 δραχμών, με τον Μέγα Αλέξανδρο που κοστίζουν 3.000 ευρώ το ένα. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, μάλλον η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς ούτε καν τα έχει δει.

"Με χρονολογία κοπής 1990 είναι γνωστά περίπου 15 κομμάτια που έχουν κοπεί σε PROOF κατάσταση και κάνουν περίπου 3.000 ευρώ το καθένα. Αυτά όμως βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών και όχι στα βαζάκια του κόσμου!" υπογραμμίζει ο κ. Ποδαράς.

Δείτε εδώ τις τιμές που πωλείται το νόμισμα στο ebay 

ΠΗΓΗ: news247.gr