ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το βράδυ θα κάνει... ταμείο η Εφορία

Κρίσιμη βραδιά αναμένεται να είναι η σημερινή για τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς απόψε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή δυο πολύ σημαντικών φορολογικών υποχρεώσεων φορολογούμενων και επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Περίπου 3,3 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν σήμερα να πληρώσουν συνολικό λογαριασμό περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Η εισπραξιμότητα που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 75%, δηλαδή να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, σήμερα εκπνέει και η προθεσμία για την απόδοση του ΦΠΑ από επιχειρήσεις και μικρομεσαίους. Στον ΦΠΑ που θα αποδώσουν περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τον αυξημένο για ένα μήνα συντελεστή 24% (από 23%) που θεσπίστηκε την 1η Ιουνίου. Επίσης, περιλαμβάνονται τα έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη δεύτερη φουρνιά νησιών του Αιγαίου που επίσης πραγματοποιήθηκε τη 1η Ιουνίου.
Από τις δύο αυτές φορολογικές υποχρεώσεις των φορολογούμενων και από τις εισπράξεις που θα γίνουν, στο ΥΠΟΙΚ θα έχουν μια εικόνα, εάν θα συνεχιστεί η ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων που έχει καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του έτους και αν θα πιαστούν οι εισπρακτικοί στόχοι του νέου μνημονίου.
Πάντως ο Γολγοθάς των φορολογούμενων έχει συνέχεια στο βαρύ πρόγραμμα πληρωμής φόρων.
Εντός του Αυγούστου αναμένεται να «ανεβούν» στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η πέμπτη και τελευταία τον Ιανουάριο 2017. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε περίπου 3,3 δισ. ευρώ από τα οποία θα πρέπει να εισπραχθεί έως τον Ιανουάριο το 80%, δηλαδή τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.