ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για γραφικότητα εγκαλεί τη ΝΔ, το ΥΠΟΙΚ

Αύξηση χρηματοδότησης στις δράσεις «Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Άλμα» - Κεντρική Εικόνα

«Ξεπέρασαν κάθε όριο γραφικότητας οι «υπεύθυνοι» των Οικονομικών Υποθέσεων και του τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή ανακοίνωση της ΝΔ για την διάταξη που αφορά τη μεταφορά υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στην γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η επίμαχη διάταξη συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, όπου και υπερψηφίστηκε. Όπως αναφέρει το υπουργείο «ασκούν κριτική και χαρακτηρίζουν ως σκάνδαλο μια διάταξη που εφαρμόζει την απόφαση για μεταφορά υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, όπως αυτή ψηφίστηκε στον Ν.4336/2015, τον οποίο είχε ψηφίσει και το κόμμα τους! Δηλαδή τη δυνατότητα ελέγχου φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων να την έχει μόνο η ΓΓΔΕ.

Καταγγέλλουν πως με τη διάταξη παραγράφονται υποθέσεις φοροδιαφυγής όταν είναι ξεκάθαρο πως:

  1. Η καταγραφή των μεταφερόμενων υποθέσεων έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και δεν είναι κάτι που θα γίνει τώρα.
  2. Η μεταφορά των υποθέσεων που είχε αποφασιστεί στις 31-8-2015, αφορούσε τις πρώτες 4.000 υποθέσεις και όχι το σύνολο τους.
  3. Η μεταφορά του προσωπικού από το ΣΔΟΕ προς τη ΓΓΔΕ αποτελούσε μέρος της συμφωνίας με τους θεσμούς (ν.4336/2015) και όχι υπουργική απόφαση.
  4. Η καταγραφή των υποθέσεων έχει γίνει με όλα τα κριτήρια που έχουν οριστεί.
  5. Στο διάστημα των δύο μηνών που ορίζει η τροπολογία, θα γίνει η μεταφορά των υποθέσεων από το ΣΔΟΕ προς τη ΓΓΔΕ και όχι η καταγραφή όπως αναφέρουν.
  6. Η ΓΓΔΕ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση και την προτεραιοποίηση των υποθέσεων, εφαρμόζοντας risk analysis, και έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε έλεγχο των υποθέσεων που θα επιλεγούν.
  7. Οι υποθέσεις παίρνουν παράταση παραγραφής για τρία χρόνια ενώ αν παρέμεναν στο ΣΔΟΕ θα οδηγούνταν σε παραγραφή.»

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η διάταξη που προβλέπει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis, θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το οποίο και θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

«Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιεί περισσότερο πολιτικά και ουσιαστικά επιχειρήματα στις ανακοινώσεις του, παρά πιστή αναπαραγωγή στρεβλά πληροφορημένων πρωτοσέλιδων της διαπλοκής» καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του. Σ. Πολίτης