ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έργο για τη β΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων ανέλαβαν Ελληνικά Καλώδια και Fulgor

Στην «Ελληνικά Καλώδια» η σύμβαση προμήθειας υποβρυχίου καλωδίου από την Ørsted - Κεντρική Εικόνα

Η ένωση των οικονομικών φορέων της Cablel®, Ελληνικά Καλώδια ΑΕ και της 100% θυγατρικής της Fulgor ΑΕ, επιλέχθηκε ως προμηθευτής του ΑΔΜΗΕ, του Ελληνικού Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, για έργο «με το κλειδί στο χέρι» αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ για την προμήθεια συστήματος υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης, με σκοπό τη διασύνδεση των νήσων Πάρος-Νάξος και Νάξος-Μύκονος με το χερσαίο δίκτυο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στην ηπειρωτική χώρα.

Η ένωση των οικονομικών φορέων Cablel® Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor ΑΕ θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την παραγωγή, την τοποθέτηση, την προστασία, τις εργασίες τερματισμού και τη δοκιμή περίπου 52 χλμ. τριπολικών, μονωμένων XLPE, υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 150 kV, στα οποία θα περιλαμβάνεται και οπτικό καλώδιο 24 ινών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκτέλεση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το 2018. Τα υποβρύχια καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας, όπου οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός επιτρέπουν την παραγωγή και δοκιμή σε συνεχές μήκος των μακρύτερων υποβρυχίων καλωδίων, παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η διασύνδεση των Κυκλάδων με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για την ενδυνάμωση της νησιωτικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), της αύξησης της βάσης ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής θωράκισης του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων.