ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γνωστός εφοπλιστής θα δώσει και πάλι ζωή σε εμβληματικό νεοκλασσικό της Σταδίου (photos)

Γνωστός εφοπλιστής θα δώσει και πάλι ζωή σε εμβληματικό νεοκλασσικό της Σταδίου (photos) - Κεντρική Εικόνα

Ένα ιστορικό κτήριο που ανήκει στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, το περίφημο μέγαρο Αθηνογένους επί της οδού Σταδίου 50, σχεδιάζεται να αναγεννηθεί αλλά το πότε εξαρτάται από την υπογραφή του  υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Το έργο της αναγέννησης και αλλαγής χρήσης του Μεγάρου Αθηνογένους έχει τις ρίζες του στο πρόγραμμα του 2014 "Re-think Athens" για την αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας. Παρότι τα περισσότερα έργα ανάπλασης του "Re-think Athens” δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα, το εγχείρημα της αναγέννησης του Μεγαρου Αθηνογένους συνέχισε, αυτόνομα, την πορεία του. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο τεχνολογικά εξοπλισμένο κτήριο, το οποίο θα λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για επιχειρήσεις, όπου σε χώρους πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενούνται οι δραστηριότητες, κατά βάση νεοφυών εταιρειών (start ups), στα πρότυπα μεγάλων πόλεων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Λίγο πριν την εκκίνηση

Πού βρίσκεται όμως, η πορεία της επένδυσης; Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικές εβδομάδες, οι εταιρείες Korovina Enterprises Ltd, Apure Enterprises Ltd, Boyaca Enterprises Ltd και Lagadia Enterprises Ltd, που διαθέτουν την κυριότητα του Μεγάρου Αθηνογένους, απέκτησαν την άδεια για την κατεδάφιση των προσκτισμάτων του κτηρίου. Ουσιαστικά, πρόκειται για τρία κτήρια που βρίσκονται στον πίσω χώρο του οικοπέδου και "καλύπτονται" από την ερειπωμένη όψη του χαρακτηρισμένου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης διώροφου νεοκλασικού.

Στη θέση των τριών αυτών κτηρίων, από τα οποία δύο, που είναι λιθόκτιστα, έχουν, μερικώς καταρρεύσει ελλείψει συντήρησης, θα ανεγερθεί πολυώροφο κτήριο που θα λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Αθηνογένους θα αποκατασταθεί πλήρως, ώστε να αποκτήσει τη μορφή που είχε, όταν η οικογένεια Αθηνογένη βρισκόταν εν ζωή. Όπως εξηγούν ενημερωμένες πηγές, το νεόδμητο πολυώροφο κτήριο θα συνδέεται με το διώροφο νεοκλασικό, ενώ θα αναπτυχθούν και περιορισμένες εμπορικές χρήσεις.

Image result for μεγαρο αθηνογενουσ

Η απόφαση Σταθάκη

Το έργο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά από πολλά χρόνια γραφειοκρατίας, βρίσκεται, πλέον, στο τελικό στάδιο. Τι έχει προηγηθεί; Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) έχει γνωμοδοτήσει θετικά, γεγονός που οδήγησε το υπουργείο Πολιτισμού να ανάψει το πράσινο φως για την αξιοποίηση του Μεγάρου. Στη συνέχεια το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΣΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, που συστάθηκε τον χειμώνα του 2018, γνωμοδότησε θετικά και πλέον θα πρέπει ο Γιώργος Σταθάκης να εκδώσει την υπουργική απόφαση (που στηρίζεται στην απόφαση του ΚΣΑ).

Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση απαιτείται επειδή το οικόπεδο διαθέτει ειδικούς όρους δόμησης βάσει Προεδρικού Διατάγματος του 1983. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η έκδοση της εν λόγω απόφασης θα "ξεκλειδώσει" την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια. Άλλωστε, όπως αναφέρουν πληροφορημένες πηγές, ο κ. Προκοπίου επιδιώκει την πλήρη αποκατάσταση του νεοκλασικού ακόμη κι αν αυτό θα λειτουργούσε σε βάρος του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου.

Image result for μεγαρο αθηνογενουσ

Ποιο είναι το μέγαρο Αθηνογένους

Το Μέγαρο Αθηνογένους, ένα από τα επιβλητικότερα κτήρια της αθηναϊκής αστικής τάξης στα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου Α΄, βρίσκεται στην οδό Σταδίου αριθ. 50 στο κέντρο της Αθήνας, δεύτερο κτήριο μετά το παρακείμενο Παλαιό Βασιλικό Τυπογραφείο.

Ανήκε στην οικογένεια Αθηνογένους, παλιά αθηναϊκή οικογένεια συγγενική ως προς αυτήν του Στέφανου Σκουλούδη. Ο τελευταίος είχε παντρευτεί την Μαρία Αθηνογένη, αδελφή του Γεώργιου Αθηνογένη, πατέρα των Ιωάννη και Στέφανο Αθηνογένη, οι οποίοι και ήταν οι μοναδικοί κληρονόμοι του Στέφανου Σκουλούδη. Το Μέγαρο Αθηνογένους οικοδομήθηκε κατά τη περίοδο 1875-1880, σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Φρεντερίκ Πιάτ(Frederic Piat)[1]. Ο Πιάτ είχε έρθει στην Αθήνα το 1869 προκειμένου να συνεργαστεί με τον συμπατριώτη του επιχειρηματία Σολέ (Chollet), ο οποίος το 1870 είχε συμβληθεί με το ελληνικό Δημόσιο για τη διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου, έργο όμως που τελικά δεν υλοποιήθηκε.

Ο Πιάτ παρέμεινε και εργάστηκε στην Αθήνα κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, χτίζοντας πολλά αρχοντικά της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης. Μεταξύ αυτών, αν και υπάρχει διχογνωμία σ' αυτό, ήταν το Μέγαρο Σκουλούδη στην Πλατεία Συντάγματος, κατεδαφισμένο από το 1935, δίπλα στη «Μεγάλη Βρεττανία», όπου βρίσκεται σήμερα το πρώην ξενοδοχείο «Κινγκ Τζωρτζ» (King George), καθώς και το Μέγαρο Βούρου στο Σύνταγμα (κατεδαφισμένο από το 1963), όπου στεγαζόταν για χρόνια το ιστορικό καφενείο του «Ζαχαράτου» και βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο "Athens Plaza", που χτίστηκαν και τα δύο συγχρόνως το 1873-1874.

Εντούτοις, ο καθηγητής του ΕΜΠ Μάνος Μπίρης δέχεται, ότι τόσο το Μέγαρο Αθηνογένους όσο και τα μέγαρα του Σκουλούδη και του Βούρου στο Σύνταγμα ήταν έργα του Γάλλου αρχιτέκτονα Εζέν Τρουμπ (Eugene Troumpe), που εργαζόταν κι αυτός εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.[2]

Το Μέγαρο Αθηνογένους εκφράζει αρχιτεκτονικά τη μετάβαση από την προηγούμενη φάση του κλασικισμού σε εκλεκτικιστικές μορφές και γαλλικές επιρροές νεο-μπαρόκ, συμβαδίζοντας με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις της εποχής. Η μνημειακή πρόσοψη του κτηρίου συνδυάζει τη νεοκλασική σύνθεση με τις ιωνικές παραστάδες με στοιχεία γαλλικού νεο-μπαρόκ.

Το Μέγαρο Αθηνογένους στέγασε στα τέλη του 19ου αιώνα την πρώτη Οθωμανική Τράπεζα στην Ελλάδα. Σήμερα, το μέγαρο αυτό, με ζωή 130 και πλέον χρόνων, ερειπωμένο και μισοκαμένο από την πυρκαγιά του Μαΐου του 2004, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Image result for μεγαρο αθηνογενουσ

Πηγή capital.gr, el.wikipedia.org