ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Συμφωνία για την Ελλάδα με μέτρα για χρέος και εποπτεία

Η αναδιάρθρωση του ESM στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup - Κεντρική Εικόνα

Σε συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, αλλά και εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος, κατέληξαν χθες τα μεσάνυχτα στο Λουξεμβούργο οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η συμφωνία για την Ελλάδα στην οποία κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αφορά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, τη χορήγηση μιας μεγάλης δόσης 15 δισ. ευρώ, την σημαντική ελάφρυνση του χρέους και μια ενισχυμένη επιτήρηση της οικονομίας της χώρας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.

Σχετικά με το χρέος, η συμφωνία προβλέπει καταρχήν την επιμήκυνση κατά 10 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής δανείων ύψους 96 δισ. ευρώ της δεύτερης διάσωσης, με ταυτόχρονη πρόβλεψη μιας περιόδου χάριτος 10 ετών κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα δεν πληρώνει τόκους.

Μεταξύ των άλλων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν είναι η επιστροφή των κερδών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Τα κέρδη θα δοθούν σταδιακά και θα συνδέονται με την ενισχυμένη επιτήρηση δηλαδή την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς.

Προβλέπεται, επίσης, η κατάργηση της προσαύξησης του επιτοκίου, που αφορά το δάνειο της δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 130,9 δισ. ευρώ.

Πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% ως το 2060

Αναφορικά με την τελευταία δόση το ύψος της θα είναι 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει αν θα αποπληρώσει και τα υπόλοιπα δάνεια του ΔΝΤ με χρήση άλλων χρηματοδοτικών μέσων.

Τα υπόλοιπα της δόσης μαζί με διαθέσιμα και της χώρα θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας περίπου 24,1 δισ. που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

Με βάση την απόφαση η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ το 2023 μέχρι το 2060. Θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Το ΔΝΤ χαιρετίζει τις αποφάσεις για την Ελλάδα

Οι χώρες της ευρωζώνης για να αποσπάσουν το «πράσινο φως» του ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεσμεύθηκαν ότι το 2032 θα προχωρήσουν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, κι αν κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης.

Συμφωνία υπάρχει και σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν για μια ενισχυμένης εποπτείας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ καλωσόρισε την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος, συμφωνεί ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να κάνουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, όμως το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος του Ταμείου δεν θα ενεργοποιηθεί.

Το Ταμείο συγχαίρει τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Επίσης, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες της για μεταρρύθμιση και επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μοσκοβισί: «Ιστορική συμφωνία»

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της και βγαίνει από το πρόγραμμα, ενώ οι Ευρωπαίοι τήρησαν τη δική τους δέσμευση που ήταν η ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για ιστορική συμφωνία και ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη που κλείνει το τελευταίο κεφάλαιο στην υπαρξιακή κρίση του κοινού νομίσματος.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλιγκ, στάθηκε στην ιστορικότητα της στιγμής, ειδικά για όσους παρακολούθησαν, όπως είπε, τις δραματικές νύχτες του 2015 και 2012, όταν η σταθερότητα του οικοδομήματος είχε απειληθεί.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για αλλαγή σελίδας, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα θα αμβλύνουν τους κινδύνους για τη χρηματοδότηση του χρέους.

Πηγή: Deutsche Welle.com