ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν αναμένεται να ορίσει πρωθυπουργό τον Χαρίρι

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν αναμένεται να ορίσει πρωθυπουργό τον Χαρίρι - Κεντρική Εικόνα

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν αναμένεται να ορίσει τον σουνίτη πολιτικό Σαάντ αλ-Χαρίρι πρωθυπουργό που θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης συμμαχίας έπειτα από διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές.

Η θέση του πρωθυπουργού καταλαμβάνεται από έναν σουνίτη μουσουλμάνο με βάση το σύστημα κατανομής των εξουσιών στη χώρα και ο υποστηριζόμενος από τη Δύση Χαρίρι είναι το φαβορί μεταξύ των σουνιτών πολιτικών παρότι έχασε περισσότερους από το ένα τρίτο των βουλευτών του στις εκλογές της 6ης Μαϊου.

Ο Αούν αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις συναντήσεις με τους βουλευτές. Απαιτείται να ορίσει τον υποψήφιο με τη μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται ότι θα αντανακλά τις πολιτικές θέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, οι οποίοι υποστηρίζουν την κατοχή όπλων από την σιιτική οργάνωση. Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της απέσπασαν τουλάχιστον 70 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας έκαναν έκκληση για τον γρήγορο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους.

Αλλά όπως και το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβάσει τα συμφέροντα όλων των μεγάλων κομμάτων της χώρας και γι αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνος.

Η Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, σκοπεύει να εξασφαλίσει τρεις θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, αύξηση σε σχέση με τις δύο που κατείχε στο απερχόμενο 30μελές υπουργικό συμβούλιο, όπως είπε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος που γνωρίζει το σκεπτικό της οργάνωσης.

Χθες Τετάρτη η Βουλή επανεξέλεξε πρόεδρο του Σώματος τον σύμμαχο της Χεζμπολάχ σιίτη πολιτικό Ναμπίχ Μπέρι ανανεώνοντας τη θητεία του στη θέση αυτή που κατέχει από το 1992. Ένας άλλος σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Έλι Φερζλί, εξελέγη αντιπρόεδρος.