ΔΙΕΘΝΗ

Το Κουβέιτ κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ για μια "διεθνή αποστολή προστασίας" στη Γάζα

Το Κουβέιτ κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ για μια "διεθνή αποστολή προστασίας" στη Γάζα - Κεντρική Εικόνα

Το Κουβέιτ, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαβίβασε στα υπόλοιπα 14 μέλη ένα σχέδιο ψηφίσματος που καλεί για την αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας «μιας διεθνούς αποστολής προστασίας», σύμφωνα με το κείμενο αντίγραφα του οποίου έχουν περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου Ρόιτερς.

Το σχέδιο ψηφίσματος «ζητεί να ληφθούν μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ των οποίων η Λωρίδα της Γάζας, με την αποστολή μιας διεθνούς αποστολής προστασίας».

Μετά τον θάνατο περίπου 60 ανθρώπων τη Δευτέρα στη λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, το Κουβέιτ είχε ανακοινώσει ότι θα κατέθετε ένα σχέδιο ψηφίσματος για την προστασία των Παλαιστινίων.

Το κείμενο, που επιρρίπτει σαφώς την ευθύνη στο Ισραήλ, κινδυνεύει ωστόσο να προσκρούσει σε ένα βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρικτών του εβραϊκού κράτους. Δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία αυτό το σχέδιο ψηφίσματος.

Στο προσχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδικάζει την καταφυγή στη βία από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, η χρήση από τον οποίο φονικών πυρομαχικών εναντίον άμαχων διαδηλωτών προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς, μεταξύ των αμάχων, ανάμεσά τους παιδιά, μέλη του ιατρικού προσωπικού και δημοσιογράφοι».

Το έγγραφο «επαναβεβαιώνει το δικαίωμα της συνάθροισης και της ειρηνικής διαδήλωσης», και, επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζει επίσης «τη σημασία διεξαγωγής ανεξάρτητων, αμερόληπτων και διαφανών ερευνών» για τα φονικά γεγονότα.

Το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί επίσης «την πλήρη άρση του αποκλεισμού» που επιβάλλει το Ισραήλ, ανεμπόδιστη πρόσβαση στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, την άμεση παύση των ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών και την επανεκκίνηση μιας πολιτικής διαδικασίας διευθέτησης της σύγκρουσης μέσω «αξιόπιστων διαπραγματεύσεων».

«Αυτό το επονείδιστο σχέδιο ψηφίσματος δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόταση να υποστηρίξουμε τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τους κάτοικους της Γάζας που στέλνονται στον θάνατο προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία της», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν.