ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παζάρι με τους θεσμούς για αντικειμενικές, ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια

Παζάρι με τους θεσμούς για αντικειμενικές, ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια  - Κεντρική Εικόνα

Στην πορεία της δ' αξιολόγησης, οι επαφές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αρχίζουν σήμερα στις 10.00, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια (11.00).

Θα ακολουθήσουν η επισκόπηση (12.00) και τα θέματα της δημόσιας διοίκησης (15.30).

Από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα τεθεί στο τραπέζι της τέταρτης αξιολόγησης είναι αυτό των αντικειμενικών αξιών. Οι πληροφορίες  κάνουν λόγο για σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να προχωρήσει η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές αξίες. Και για να επιλυθούν πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να δώσουν κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής. Προς το παρόν στην Καραγιώργη Σερβίας έχουν συγκεντρώσει τις προτεινόμενες νέες τιμές ζώνης από τους πιστοποιημένους εκτιμητές και συνεχίζεται η επεξεργασία τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε την Τρίτη ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη staff level agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου (συνεδρίαση Eurogroup), καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ' αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.