ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Βάζει υποψηφιότητα για δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση

Αξιοσημείωτες απώλειες σε Ευρώπη και Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται, μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στην πορεία των τιμών του πετρελαίου, αλλά και στο μπαράζ από μάκρο που ανακοινώνονται.

Σύμφωνα με αυτά, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση σημειώθηκε στη γερμανική οικονομία, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα και τα οποία δείχνουν ανάπτυξη 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για τον πιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν επιβράδυνση, από 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2017 στο 0,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη σημείωσε η γαλλική οικονομία, την περσινή χρονιά, αλλά το έλλειμμα του δημόσιου τομέα παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE.

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, αναθεωρώντας το νούμερο, από το 2% που ήταν προηγουμένως. Παρά την ανοδική αναθεώρηση, η INSEE άφησε τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα αμετάβλητες στο 2,6% του ΑΕΠ.

Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία παρέμεινε σταθερά αρνητικό τον Μάιο. Ο δείκτης που καταρτίζει το Ινστιτούτο Zew ήταν στις -8,2 μονάδες, σταθερός σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters.

Ο δείκτης για την τρέχουσα συγκυρία υποχώρησε ελαφρώς, φτάνοντας στις 87,4 μονάδες από 87,9 τον προηγούμενο μήνα και ενώ δημοσκόπηση του Reuters έδειχνε στις 86,2 μονάδες.

Επιβεβαίωσε η Eurostat στη δεύτερη εκτίμηση της, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, ήταν στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση και στο 2,5% σε ετήσια.

Η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Μάρτιο κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση, μη συμφωνώντας με τις προσδοκίες της αγοράς για άνοδο 0,7%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή ενισχύθηκε 3% τον Μάρτιο, την ώρα που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 3,7%.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου επίσης αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, στο -0,9% σε μηνιαία βάση από -0,8% και στο 2,6% σε ετήσια βάση από 2,9%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., καθαρά πτωτική δείχνει, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, δοκιμάζοντας και τιμές χαμηλότερα των 810 μονάδων (μέχρι στιγμής χαμηλό στις 807,58, -1,03%), ενώ η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 23 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται με "φόντο" την συνεχιζόμενη αδυναμία στο τραπεζικό ταμπλό, αλλά και στον απόηχο των τριμηνιαίων ανακοινώσεων που αφορούσαν τις αλλαγές στους δείκτες τηςMorgan Stanley.

Σύμφωνα με αυτές, η μετοχή της Folli Follie διαγράφεται από τον MSCI Standard Greece.

Παράλληλα υπήρξαν μεταβολές και στον Small Cap καθώς προστέθηκαν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Folli Follie, ενώ διαγράφηκε η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται πλέον μετοχές οκτώ εταιρειών: ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Jumbo, Tιτάν και Πειραιώς.

Από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα σημαντικότερα κέρδη σημειώνουν οι ΔΕΗ (+2,23%) και 3Ε (+2,40%), ενώ με κέρδη μικρότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας διασώζονται οι         ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, LamdaDevelopment, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για τα Ελ. Πετρέλαια (-3,23%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολουθούν οι Πειραιώς, Motor Oil και Grivalia Properties.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, δεν θα είναι θετική ένδειξη το αρνητικό, τελικό, του γενικού δείκτη και ιδιαίτερα αν αυτό συνδυαστεί με κλείσιμο χαμηλότερα των 810 μονάδων.