ΕΛΛAΔΑ

Υποδομές στην Ελλάδα με συνδρομή της ΕΕ θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του EK

Εθνική-ΕΤΕπ: Σύμβαση επένδυσης 650 εκατ. σε υποδομές - Κεντρική Εικόνα

Σημαντικές υποδομές που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα με τη συνδρομή και της ΕΕ θα επισκεφθεί από τις 7 ως τις 9 Μαΐου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου, μετά από πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιείται η επίσκεψη, σκοπός της είναι η συνάντηση με τους βασικούς εταίρους και φορείς του τομέα μεταφορών στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Ηπείρου, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνδεσιμότητας, η προσβασιμότητα και ο αντίκτυπός τους στην περιφερειακή ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθεί σύσκεψη με τίτλο «Πρόσβαση και συνδεσιμότητα μεταφορών», ‪στις 8 Μαΐου ‬στην 'Αρτα με τη συμμετοχή των Χρήστου Σπίρτζη, υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Όλγας Γεροβασίλη, υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παναγιώτη Κουρουμπλή, υπουργού Ναυτιλίας. Η σύσκεψη θα αναφερθεί στις σημαντικότερες εξελίξεις και προκλήσεις για τον ελληνικό τομέα μεταφορών και τον ρόλο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυνατοτήτων των χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο αυτό. ‪Την Τετάρτη 9 Μαΐου‬ τα μέλη της Επιτροπής θα συναντηθούν με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Με αφορμή την επίσκεψη ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές είναι σημαντική συνιστώσα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τομέα των μεταφορών, δεδομένου ότι συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, αποφέροντας άμεσα οφέλη στους πολίτες. Οργανώσαμε την επίσκεψη στην Ελλάδα σε αυτήν την δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς, όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται επί του παρόντος το νομοθετικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο για την πολιτική μεταφορών μετά το 2020. Στις διαπραγματεύσεις αυτές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ζητήσαμε να γίνει σύσκεψη στην 'Αρτα, παρουσία των τριών υπουργών, για συμβολικούς λόγους για την ενίσχυση της περιφερειακής κινητικότητας. Η αποστολή κλείνει με συνάντηση με την αρμόδια υπουργό Τουρισμού, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης του ισχυρότερου αναπτυξιακού τομέα της χώρας μας που αναζητεί πια την ποιοτική του αναβάθμιση ώστε να συνεχίσει να είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας».

Ανακοίνωση για την επίσκεψη εξέδωσε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη επισημαίνοντας ότι μεταξύ άλλων, τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την εξαμελή αποστολή των ευρωβουλευτών είναι η καλύτερη προσβασιμότητα του βασικού οδικού δικτύου και οι δυνατότητες χρηματοδότησης που αφορούν όχι μόνο στην κατασκευή και το σχεδιασμό νέων υποδομών, αλλά επίσης στη συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και δικτύων.