ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Γενική κινητοποίηση, για την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, υποχωρεί από τα πρωινά υψηλά το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα κινούνται, μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να ξεπερνούν τις γεωπολιτικές ανησυχίες και να επικεντρώνουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Ο δείκτης για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο ZEW, υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, φτάνοντας στις -8,2 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο από το 2012. Τον Μάρτιο ήταν στις 5,1 μονάδες και οι εκτιμήσεις "έβλεπαν" ότι θα βρεθεί στο -1.

Η μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου έδειξε ότι ο δείκτης για την τρέχουσα συγκυρία βρέθηκε στις 87,9 μονάδες σε σχέση με τις 90,7 που ήταν τον προηγούμενο μήνα και ενώ δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 88 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ελληνικό χρηματιστήριο και ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο γενικός δείκτης κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και δείχνει να διεκδικεί τιμές υψηλότερα των 830 μονάδων (μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας στις 832,26 μονάδες, +1,39%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 30,5 εκατ.

Από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που είναι αυτές που "τραβούν" ψηλότερα τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δεν υπάρχει μετοχή που να κινείται χαμηλότερα, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Εθνική (+3,03%), Eurobank (+2,01%), Ελ. Πετρέλαια (+2,70%), Μυτιληναίος (+2,18%), ΟΛΠ (+2,26%) και ΟΠΑΠ (+2,22%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Alpha Bank, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Lamda Development, Motor Oil. 

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι ενεργοί traders έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στις τραπεζικές μετοχές, ενώ για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και η διεύρυνση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών.