ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αναστέλλονται οι παραλαβές των «F-35» εν μέσω διαμάχης για τα κόστη επισκευής

Ο Τραμπ παγώνει την πώληση των F-35 στην Τουρκία - Κεντρική Εικόνα

Ανέστειλε την αποδοχή των περισσότερων παραλαβών του «F-35» το Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς ο κατασκευαστής του, η εταιρία «Lockheed Martin», και το γραφείο προγράμματος «F-35» συζητούν για το ποιος είναι υπεύθυνος για την επισκευή των αεριωθούμενων μετά από τη διαπίστωση τεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν πέρυσι.

Η είδηση για την παύση των παραλαβών μεταδόθηκε αρχικά απο το Reuters.

«Ενώ όλες οι εργασίες στα εργοστάσια μας παραμένουν ενεργές, το Γραφείο Διακλαδικού Προγράμματος (‘JPO’) ‘F-35’ ανέστειλε προσωρινά την αποδοχή των αεροπλάνων μέχρι να καταλήξουμε από κοινού σε ένα ζήτημα της σύμβασης και αναμένουμε να επιλυθεί σύντομα», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου της «Lockheed» σε ανακοίνωση του, προσθέτοντας ότι η εταιρεία παραμένει πεπεισμένη πως μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της παράδοσης των ενενήντα ενός (91) αεροπλάνων για το 2018.

Η διαφωνία πηγάζει από ένα ζήτημα ελέγχου ποιότητας που προκάλεσε την παύση των παραδόσεων του «F-35» από την 21η Σεπτεμβρίου ως την 20η Οκτωβρίου. Εκείνη τη στιγμή, είχε διαπιστωθεί διάβρωση στις οπές ανάρτησης ενός «F-35A» το οποίο επισκευάζονταν στην αεροπορική βάση Χιλ στην Γιούτα.

«Lockheed» και «JPO» κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών, και η «Lockheed» μπόρεσε να ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες παραδόσεις του «F-35» για το 2017.

Αλλά μετά απο λίγο καιρό, επανεμφανίστηκε η διαφωνία για το ποίος πρέπει να πληρώσει τις επισκευές και έτσι το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει ξανά την παύση της παραγωγής, δήλωσε πηγή αρνούμενη να σχολιάσει για πόσο καιρό έχουν ανασταλεί οι παραλαβές.

Η παραγωγή των αεροπλάνων είναι υπό εξέλιξη στην γραμμή παράγωγης της «Lockheed» στο Φορτ Ουόρθ στο Τέξας και στις εγκαταστασεις τελικής συναρμολόγησης και ελέγχου στην Νάγκοϊα στην Ιαπωνία και στην Κάμερι στην Ιταλία. Πηγή επεσήμανε ότι κάποιοι πελάτες παρέλαβαν αεροπλάνα λόγω επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με το «Reuters», δυο αεροσκάφη έχουν παραδοθεί στο υπουργείο άμυνας από την στιγμή που επιβλήθηκε η αναστολή των παραλαβών. Εν τω μεταξύ, ο λογαριασμός για τις επισκευές των περισσότερων από διακοσίων (200) αεροσκαφών είναι σε αναμονή.

Το θέμα της διάβρωσης είναι ένα από τα αρκετά προβλήματα παραγωγής που ταλαιπωρούν το «F-35» τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο αντιναύαρχος Ματ Ουΐντερ , ο διευθύνων σύμβουλος του διακλαδικού προγράμματος «F-35», που μίλησε στις 12.04.2018 στο συνέδριο του ναυτικού «Θάλασσα, Αέρας, Διάστημα», δεν αποκάλυψε το γεγονός ότι διακόπηκε η σύμβαση των παραλαβών.

ΠΗΓΗ: DefenceNews.com