ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στίβεν Μνούτσιν: Πιθανός ένας εμπορικός πόλεμος

Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον - Κεντρική Εικόνα

Σε ρυθμούς «εμπορικού πολέμου» διεθνής οικονομία και διεθνείς αγορές, έπειτα και από τη νέα αναγγελία του Ντόναλντ Τραμπ για επιπλέον δασμούς 100 δισ. δολαρίων επί κινέζικων προϊόντων.

Η Κίνα από πλευράς της, ανακοίνωσε ότι θα λάβει νέα ολοκληρωμένα μέτρα για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στη θέση τους του προστατευτισμού. Στα «κόκκινα» η Wall Street εξαιτίας της κόντρας των δύο χωρών. 

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του χθες, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο, τον οποίο ωστόσο δεν φοβάται και πρόσθεσε ότι η εμπορική σύγκρουση προκλήθηκε από τις ΗΠΑ. 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν εκτιμά ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι πιθανός, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη βούληση της Ουάσιγκτον να διαπραγματευτεί.

«Από τη μία εμείς είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε και να μην εμπλακούμε σε εμπορικούς πολέμους, από την άλλη, ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) είναι αναμφισβήτητα αποφασισμένος να προασπιστεί τα συμφέροντά μας» δήλωσε ο Μνούτσιν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Αμερικανός υπουργός υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν τεθεί σε διαβούλευση πριν από την ενδεχόμενη εφαρμογή τους.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (διαβούλευσης) που προηγείται της εφαρμογής των δασμών, εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε συζητήσεις, όμως υπάρχει η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου» αναγνώρισε ο Στίβεν Μνούτσιν.

Την ίδια ώρα ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Λάρι Κούντλοου προειδοποίησε σήμερα ότι η απειλή επιβολής δασμών σε βάρος εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων δεν είναι απλά μια διαπραγματευτική θέση, αλλά ο Λευκός Οίκος αναμένει συγκεκριμένες αλλαγές εκ μέρους του Πεκίνου.

«Ο Τραμπ με διαβεβαίωσε ότι δεν χρησιμοποιεί τους δασμούς ως απλά ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης» είπε ο Κούντλοου σε δημοσιογράφους.

«Κάτι πρέπει να αλλάξει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Fed: Είναι νωρίς ακόμα να υπολογίσουμε τον αντίκτυπο των δασμών

Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πως η προοπτική της επιβολής δασμών θα μπορούσε να επιδράσει στην προοπτική της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε από πλευράς του, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

«Η συζήτηση σχετικά με τους δασμούς βρίσκεται σε ένα σχετικά πρώιμο στάδιο… στην πραγματικότητα ο κόσμος δεν βλέπει κάποιες επιπτώσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο για την οικονομική κατάσταση διότι δεν γνωρίζουμε το εύρος στο οποίο θα μπορούσαν να επεκταθούν οι δασμοί, επομένως, πόσο μεγάλος θα ήταν ο αντίκτυπος» είπε ο Πάουελ από το Σικάγο.

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να το πούμε» συμπλήρωσε.

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα ότι θα απαντήσει με εμπορικά αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν και υλοποιήσουν την απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλουν επιπλέον δασμούς ύψους 100 δισεκ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα.

Το «εμπορικό» μπραντεφέρ ΗΠΑ - Κίνας έριξε τη Wall Street

Με τους δείκτες στο κόκκινο έκλεισε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ, εξαιτίας του εμπορικού μπρα ντε φερ μεταξύ Ουάσιγκτον- Πεκίνου.

Ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones έκλεισε με πτώση 572,46 μονάδων (-2,34%), στις 23.932.76 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο κυριαρχούν οι εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας, έκλεισε με απώλειες 161,44 μονάδων (-2,28%), στις 6.915,11 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε έχοντας χάσει 58,37 μονάδες (-2,19%), στις 2.604,47 μονάδες.