ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πρωτοβουλία - έκπληξη από την ΕΖΑ

Πρωτοβουλία - έκπληξη από την ΕΖΑ - Κεντρική Εικόνα

Mια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία σχεδιάζει να αναλάβει η ΕΖΑ. Η εταιρεία, έχοντας την στήριξη του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, αποφάσισε να δημιουργήσει κέντρο εκπαίδευσης ζυθοποιών στην Αταλάντη, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της. Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΖΑ, Αθανάσιος Συριανός, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Όπως είπε, σύμφωνα με το mononews.gr, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών και πρακτικής εκπαίδευσης νέοι άνθρωποι θα μαθαίνουν το επάγγελμα του ζυθοποιού και στη συνέχεια θα απορροφούνται από την βιομηχανία.

Το πρόγραμμα θα γίνεται σε συνεργασία με επαγγελματικό λύκειο της Αταλάντης και θα έχει διάρκεια τριών ετών. Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης θα πραγματοποιείται στη βιομηχανία, κοντά στους ανθρώπους της παραγωγής ενώ θα υπάρχουν και θεωρητικά μαθήματα, όπου οι υποψήφιοι ζυθοποιοί θα μαθαίνουν όχι μόνο πως να χειρίζονται τα μηχανήματα αλλά και για ποιο λόγο.

Οι εκπαιδευόμενοι θα πληρώνονται, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και για να έχουν την αυτονομία τους.

Ο κ. Συριανός στην επιχειρηματολογία του υποστήριξε πως το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να παράξει επαρκώς καταρτισμένα στελέχη για τη βιομηχανία και επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δείχνουν ότι η χώρα μας είναι ουραγός σε όλες τις εκπαιδευτικές ειδικότητες

Κλείνοντας  κάλεσε και άλλες εταιρείες να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην παραγωγή στελεχών για τη βιομηχανία.

«Αντί να είμαστε απέναντι από την κεντρική διοίκηση και να πετάμε πέτρες καλό είναι να συνεισφέρουμε και εμείς αναλαμβάνοντας την καλλιέργεια ορισμένων ειδικοτήτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως η ΕΖΑ είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες. Παρά την κρίση και τον ισχυρό ανταγωνισμό μπόρεσε και διεύρυνε το αποτύπωμά της, και ενίσχυσε το προσωπικό της ενώ επένδυσε σημαντικά κεφάλαια ύψους 14 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγής της.

Το επόμενο διάστημα προχωρά στην εγκατάσταση νέας γραμμής εμφιάλωσης συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ, η οποία θα δώσει νέα προοπτική στην ανάπτυξή της.

Ο κ. Συριανός δηλώνει αισιόδοξος για την συνέχεια, λέγοντας πως η ΕΖΑ διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις του κλάδου, ο οποίος βρίσκεται σε φάση ανακατατάξεων μετά την εξαγορά της Fix από τον όμιλο Carlsberg. Ο ίδιος θεωρεί πως η Ελλάδα του σήμερα δίνει ευκαιρίες στα ελληνικά προϊόντα, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς τους Έλληνες παραγωγούς.

Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 180 άτομα προσωπικό και έχει πωλήσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA κινούνται πάνω από 1 εκατ. ευρώ.