ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΔΔΗΧ: Έκδοση 12μηνου έντοκου γραμματίου

Δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές 262,5 εκατ. για τα 6μηνα έντοκα - Κεντρική Εικόνα

Στην υποκατάσταση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων με εκδόσεις 12μηνων τίτλων προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους, προκειμένου να προσθέσει ένα ακόμα σημείο στην καμπύλη των εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση των συγκεκριμένων τίτλων θα γίνει για ένα ποσό αισθητά χαμηλότερο από το 1,6 δισ. ευρώ των τρίμηνων εντόκων που λήγουν, δίνοντας έτσι ένα σήμα στην αγορά ότι δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετης ρευστότητας αλλά βελτίωσης της καμπύλης των επιτοκίων.

Πηγές της αγοράς προεξοφλούν ότι η επικείμενη έκδοση θα συγκεντρώσει μαζικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Αναμένεται απόδοση κάτω από 1,5%, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά.

Η τελευταία φορά που το ελληνικό δημόσιο είχε εκδώσει ετήσια έντοκα γραμμάτια ήταν τον Απρίλιο του 2010 με «εφιαλτικό κόστος» 4,85%.

Η κίνηση έρχεται καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά την άνοδο που κατέγραψαν τις περασμένες εβδομάδες. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 4,18%, του 7ετούς στο 3,91%, του 5ετούς στο 3,49% και του μονοετούς στο 1,36%.

Σε κάθε περίπτωση, στα σχέδια νέων εκδόσεων ομολόγων, προς το παρόν τηρείται στάση αναμονής. Παράγοντας της αγοράς ομολόγων, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ανέμενε σύντομα μια νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έλεγε χθες με νόημα «μη με ξυπνάτε, όσο οι αποδόσεις στην επταετία δεν είναι χαμηλότερες από το 3,5% της έκδοσης…».

Πηγή: www.euro2day.gr