ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαναλαμβάνει η Αθήνα την πρόθεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έθεσε εκ νέου στο Eurogroup o Ευκλ. Τσακαλώτος - Κεντρική Εικόνα

Tην πρόθεση να προχωρήσει ομαλά στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων επαναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στο σημερινό Εurogroup.

Αν και στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν βρίσκεται σε πρώτο πλάνο το θέμα της Ελλάδας, το μήνυμα εφαρμογής των συμφωνηθέντων αναμένεται να μεταφερθεί στην ελληνική πλευρά.

«Καμία σημαντική καθυστέρηση » δεν υπάρχει προς το παρόν στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, είχε επισημάνει αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου.

Εντωμεταξύ, οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα μετά το επόμενο Eurogroup το οποίο έχει οριστεί για τις 8 Σεπτεμβρίου, με βασικό θέμα τα προαπαιτούμενα των 2,8 δισ. ευρώ και επανέρχονται μετά τη Σύνοδο της 10ης Οκτωβρίου, με στόχο να ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση, πριν η βρετανική κυβέρνηση ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αιτήματα της Αθήνας επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα της διοίκησης των τραπεζών και στο νέο Μεσοπρόθεσμο που πρέπει να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, το οποίο θα εκτείνεται έως το 2020. 

Σημειώνεται πως στο Euro Working Group της προηγούμενης Δευτέρας, η Αθήνα επανέλαβε την πρόθεση να προχωρήσει ομαλά στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ενώ σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο, όπου αναμένει την ανοχή των δανειστών, επέμεινε στη διαπραγμάτευση σεναρίου πρωτογενών πλεονασμάτων που θα βασίζονται σε μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.