ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ελαιώνας: «Ζωντανεύει» επιτέλους το εμπορικό κέντρο

Ελαιώνας: «Ζωντανεύει» επιτέλους το εμπορικό κέντρο  - Κεντρική Εικόνα

Κεφάλαια της τάξεως των 85-100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το ημιτελές εμπορικό κέντρο που είχε ανεγείρει η «Μπ. Βωβός» στην περιοχή του Ελαιώνα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διπλή ανάπλαση σε Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικό.

Το ακίνητο έχει περιέλθει στην κατοχή (50%-50%) των πιστωτριών τραπεζών Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της «Μπ. Βωβός» (και με αντάλλαγμα την αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού αξίας 120 εκατ. ευρώ της εταιρείας).

Με τη σειρά τους, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες στην υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης (ΜOU) με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο της Hines, προκειμένου να προχωρήσουν στο «ξεπάγωμα» της επένδυσης, που άλλωστε θα μεταφραστεί μακροπρόθεσμα και σε σημαντικά κεφάλαια για τους ισολογισμούς τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Καλαμάκη, διευθυντή του κλάδου επενδυτικής τραπεζικής της Alpha Bank, με βάση τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από τις τράπεζες, σε συνεργασία με τη Hines, στόχος είναι η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 50.000 τ.μ.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να διατηρηθούν τα υπόγεια που έχουν δημιουργηθεί, όπως επίσης και το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο.

Το υπόλοιπο τμήμα που έχει ανεγερθεί θα κατεδαφιστεί, προκειμένου το κέντρο να πάρει τη μορφή που έχουν οραματιστεί οι νέοι του ιδιοκτήτες.

Ασφαλώς, η εξασφάλιση της οικοδομικής άδειας μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανάψει το πράσινο φως για τη διπλή ανάπλαση, με βάση αναθεωρημένο Προεδρικό Διάταγμα.

Σε αυτό ορίζεται ότι, μεταξύ των απαιτούμενων εγγράφων για την έκδοση της άδειας, πρέπει να περιλαμβάνεται και η άδεια κατεδάφισης του υφιστάμενου γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας.

Για την έκδοσή της, αρμόδιος είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος όμως αρνείται επί του παρόντος να πράξει κάτι τέτοιο, φοβούμενος τις αντιδράσεις των οπαδών. Το παράδοξο είναι ότι το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει ρητά ότι η άδεια κατεδάφισης (που σημειωτέον έχει 10ετή διάρκεια) δεν ενεργοποιείται παρά μόνο όταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εισέλθει στο νέο της γήπεδο, όποιο κι αν είναι αυτό. Υπάρχει δηλαδή η πρόβλεψη από τους δικαστές να αποφευχθεί η κατεδάφιση του νυν γηπέδου, αλλά και ταυτόχρονα να προχωρήσει η επένδυση για το εμπορικό κέντρο.

Πηγή: www.kathimerini.gr