ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πάει για double η ΕΖΑ

ΕΖΑ: Με νέο επενδυτικό πρόγραμμα πάει για το... double - Κεντρική Εικόνα

Μεγάλο στόχο έχει βάλει για την φετινή χρονιά η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντη (ΕΖΑ), η οποία δρομολογεί μια ακόμη επένδυση. Η ΕΖΑ λοιπόν στοχεύει σε υψηλό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, τόσο των πωλήσεών της όσο και των εξαγωγών της.

Το εργοστάσιο της ΕΖΑ, που "παίζει" στη μεγάλη κατηγορία του κλάδου, έχει παραγωγική δυναμικότητα 100 εκατομμύρια λίτρα ετησίως και σήμερα παράγει και πουλάει ετησίως 40 εκατομμύρια λίτρα μπύρας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για τη φετινή χρονιά, η εταιρεία επικεφαλής της οποίας είναι ο Αθανάσιος Συριανός, στοχεύει σε πωλήσεις ύψους 38-40 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι ανήλθαν πέρυσι, ενώ τα EBITDA της την περασμένη χρήση διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 1,2 εκατ. ευρώ. 

Αύξηση τζίρου η οποία αναμένεται να προέλθει τόσο από την κατανάλωση στην εσωτερική αγορά όσο και στην αύξηση των εξαγωγών της. Σήμερα οι εξαγωγές της ΕΖΑ αποτελούν το 11% του όγκου των πωλήσεών της, ενώ ο στόχος είναι αυτές να φθάσουν το 14% του όγκου των πωλήσεών της στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Παράλληλα η εταιρεία, σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της για να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής και της διεθνούς αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, παράγει ειδικό προϊόν από βύνη με 0% αλκοόλ, το οποίο απευθύνεται στον Αραβικό κόσμο, ενώ εξάγει τα προϊόντα της και σε άλλες αγορές.

Επίσης η ΕΖΑ εξάγει σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Αλβανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Αυστραλία ενώ "φλερτάρει" και με την αμερικανική αγορά. 

Παράλληλα τη φετινή χρονιά δρομολογεί την υλοποίηση μιας ακόμη επένδυση. Η νέα επένδυση η οποία αφορά στην εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής μπουκαλιού, αναμένεται ότι θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ. 

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) Αθανάσιος Συριανός, εκτιμά πως παρά την κρίση και τον ισχυρό ανταγωνισμό υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης για τα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει, στο παρελθόν, πως δεν θα αργήσει η ώρα που οι ελληνικές μπύρες θα κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά έναντι των ξένων brands. 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 ως θυγατρική γερμανικού ομίλου παραγωγής μπίρας και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Το 1998, η οικογένεια Συριανού, εξαγόρασε τις μετοχές που ανήκαν στην γερμανική θυγατρική εταιρεία υπό μορφή management buy out με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να περάσει σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η συμφωνία περιλάμβανε και την άδεια χρήσης των διεθνώς αναγνωρισμένων σημάτων Lowenbrau και Stella Artois του γερμανικού ομίλου για την παραγωγή και την διάθεση της μπίρας στην Ελλάδα μέχρι το 2009. Το 2013 έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το fund DAMMA Holdings να μπαίνει στην εταιρία ως στρατηγικός επενδυτής. 

Πηγή: www.capital.gr