ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τριετές ομόλογο 2 δισ ευρώ η πιθανότερη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2017

Με τριετές ομόλογο 2 δισ ευρώ η πιθανότερη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2017 - Κεντρική Εικόνα

Η έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ στα μέσα του 2017 είναι το πιθανότερο σενάριο για την δοκιμαστική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014. Ένα δεύτερο πιο «ήπιο» σενάριο είναι η έκδοση 12μηνων εντόκων γραμματίων μετά από περίπου 9 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη συζητήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όλα τα πιθανά ενδεχόμενο για τον χρόνο και τον τρόπο επιστροφής της χώρας μας στις αγορές. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η χθεσινή αναφορά του Κλάους Ρέγκλινγκ στην προοπτική «μικρής» επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2017.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου. Οι συνθήκες, πάντως, δεν θεωρούνται ακόμα ώριμες για έκδοση 10ετούς ομολόγου, που θα αποτελούσε και το ουσιαστικό κρας τεστ για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Πηγές του οικονομικού επιτελείου αφήνουν να εννοηθεί ότι η έξοδος στις αγορές θα εξαρτηθεί από το κλείσιμο της επόμενης και της μεθεπόμενης αξιολόγησης, καθώς και από το πότε θα ενεργοποιηθούν τα σχέδια του ESM για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με αγορά δανείων από το ΔΝΤ και μείωση των επιτοκίων. Σε ότι αφορά στα χαρακτηριστικά μιας πιθανής έκδοσης ομολόγου το 2017, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα πρέπει να είναι μικρής διάρκειας (3ετές ή 5ετές) και το ποσό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι την τελευταία φορά που βγήκε η Ελλάδα στις αγορές (2014) εκδόθηκαν ένα τριετές και ένα πενταετές ομόλογο, στον ΟΔΔΗΧ θεωρούν ότι θα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να «ανακυκλωθεί» το 3ετές ομόλογο που λήγει το καλοκαίρι του 2017. Το ποσό που πρέπει να πληρωθεί είναι 1,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι με μία έκδοση κοντά στα 2 δισ. ευρώ υπερκαλύπτεται η συγκεκριμένη υποχρέωση. Εναλλακτικό σχέδιο είναι η έκδοση 12μηνου εντόκου γραμματίου για πρώτη φορά μετά το 2008.