ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Επέστρεψαν οι αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, αλλαγές προσήμων στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ενεργούς επενδυτές να περιμένουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και θα αποτρέψει την αναστολή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών ως τη 16η Φεβρουαρίου κι έστειλε το κείμενο αυτό στη Γερουσία, όπου όμως το μέλλον του θεωρείται αβέβαιο.

Η ισχύς των τρεχόντων διακανονισμών για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ εκπνέει το Σαββατοκύριακο και η Γερουσία έχει λίγες ώρες στη διάθεσή της για να αποτρέψει το "shutdown", δηλαδή την αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, όπως αξίωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη διαρκή επανεμφάνιση του προβλήματος στους δημοκρατικούς.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., καθαρά ανοδική δείχνει, μέχρι στιγμής, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, λόγω της επιστροφής των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +2,20% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών.

Όμως ασφαλέστερα συμπεράσματα, αναμένεται να εξαχθούν μετά τις 14.00, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες λήξης των παραγώγων Ιανουαρίου.

Πλην των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινούνται όλες, ανεξαιρέτως, με θετικό πρόσημο, από τις μετοχές του FTSE25 ξεχωρίζει το +3,32% του ΟΤΕ (μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού για πολιτική αυξημένων μερισμάτων), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολουθούν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ και με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Viohalco, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Lamda Development, Folli Follie Group, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 841 μονάδων, ενώ η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης βρίσκει τον τζίρο στα 97 εκατ., από τα οποία τα 54,2 εκατ. αφορούν "πακέτα" (πέρασε το placement της Τέρνα Ενεργειακή στα 4,35 ευρώ).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχωρίζουν θετικά οι ΕΚΤΕΡ, Έλτον, Ικτίνος, ΟΛΘ, Quest και BRIQ.