ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Ο νέος εκλογικός νόμος υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

Bloomberg: Η προοπτική ελάφρυνσης χρέους απογειώνει τις ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών - Κεντρική Εικόνα

Ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό εκλογικό νόμο, οι οποίες θα μπορούσαν να τονώσουν τις πιθανότητές του να εξασφαλίσει άλλη μία θητεία, υπονομεύοντας μακροπρόθεσμα την πολιτική σταθερότητα της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η αλλαγή στον εκλογικό νόμο θα βοηθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό βραχυπρόθεσμα, διότι η Νέα Δημοκρατία πιθανώς θα έρθει πρώτη στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, θα καταστήσει το εύθραυστο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας πιο εκτεθειμένο σε μια κατάρρευση.

"Σε προηγούμενα πειράματα, με ένα πιο ισορροπημένο σύστημα, οι κυβερνήσεις άντεξαν λιγότερο από πέντε μήνες κατά μέσο όρο" σχολιάζει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσίπρας προσπαθεί να ανοικοδομήσει την ελληνική οικονομία έπειτα από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η ανάκαμψη εκτροχιάστηκε πέρυσι από την πολιτική αστάθεια που επέφεραν δύο εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα. Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται ότι η αναταραχή έχει λάβει τέλος, οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμη.

Τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο τον τελευταίο μήνα, ενώ οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν ξεπεραστεί μόνο από εκείνες σε Νιγηρία και Βενεζουέλα.