ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσμπορν: Δύσκολη η σύναψη νέων οικονομικών συμφωνιών με την ΕΕ σε περίπτωση Brexit

Όσμπορν:  Δύσκολη η σύναψη νέων οικονομικών συμφωνιών με την ΕΕ σε περίπτωση Brexit - Κεντρική Εικόνα

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προειδοποίησε  πως θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο» για τη χώρα του να διαπραγματευθεί μία εμπορική συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ σε περίπτωση που το Λονδίνο αποχωρήσει από την χορεία των κρατών της Ένωσης.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης πως η τιμή των ακινήτων στη Βρετανία ενδέχεται να πέσει κατά 10-18% σε περίπτωση που υπερισχύσει το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να δημοσιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα. «Την ίδια στιγμή θα υπάρξει αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Θα είναι μία κατάσταση που όλοι θα βγουν χαμένοι», τόνισε μιλώντας στο BBC.

«Αρκεί κανείς να μιλήσει με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών για να κατανοήσει πως εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ και θελήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα πρέπει να πληρώσουμε για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, να αποδεχθούμε την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, τα πάντα χωρίς να έχουμε καν λόγο για τις πολιτικές αυτές», υπογράμμισε ο Όσμπορν από τη σύνοδο της Ομάδας G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας.

«Εάν εγκαταλείψουμε την ΕΕ θα έχουμε δύο χρόνια για να διαπραγματευθούμε την έξοδό μας με τις άλλες 27 χώρες, θα πρέπει να διαπραγματευθούμε νέες συμφωνίες με τις 27 αυτές χώρες και συνάμα να συνομολογήσουμε άλλες 50 συμφωνίες με τι χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη», αλλά έχουν συνάψει ειδικά σύμφωνα με την ΕΕ, επεσήμανε ο ίδιος.

«Θα είναι εξόχως δύσκολο να το κάνουμε», συνόψισε ο Όσμπορν, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν καμμία βεβαιότητα για το μέλλον τους, συνεπώς δεν πρόκειται να προβούν σε προσλήψεις και δεν θα επενδύουν», γεγονός που θα έχει στο τέλος καταστροφικές συνέπειες «για τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις και την απασχόληση» στη Βρετανία.