ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα φώτα στραμμένα στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου

Τα φώτα στραμμένα στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου - Κεντρική Εικόνα

Ολοκληρώνεται σήμερα η «μάχη» του πολυνομοσχεδίου με την ψήφισή του από τη Βουλή, σε κλίμα έντονων κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς η Αθήνα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό. Η «αυλαία» πέφτει με μεγάλες ανατροπές για χιλιάδες φορολογούμενους και εργαζόμενους, καθώς με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αλλάζουν πολλά όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη σε εφορίες και Ταμεία, στην προκήρυξη απεργιών, στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, αλλά και στη λειτουργία 14 ΔΕΚΟ.

Το πολυνομοσχέδιο και οι εφαρμοστικές διατάξεις θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να μεταφραστούν και η Koμισιόν να κρίνει αν τα σχετικά προαπαιτούμενα εκπληρώνονται, ενημερώνοντας τη λίστα των 110 παρεμβάσεων του Compliance Report, το οποίο δεν κατέστη δυνατό να "περάσει" από την κρίση του Euroworking Group της προηγούμενης Πέμπτης. Ετσι, θα διεξαχθεί ένα έκτακτο EWG πριν από το Eurogroup της Δευτέρας 22ας Ιανουαρίου, ούτως ώστε να προεγκρίνει το πλαίσιο συμφωνίας.

Ο απερχόμενος επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη ότι αν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με το τέλος του προγράμματος τότε λογικό είναι να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία. Ανέφερε ακόμα ως μεγάλο "αγκάθι" τις επενδύσεις που δεν επιστρέφουν. Παραδέχθηκε ότι πρώτα θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί ο παράγοντας παρεμβάσεων στο χρέος και εν συνεχεία το πλαίσιο για τημεταμνημονιακή εποπτεία.

Kατά την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας αναμένεται να κορυφωθεί και η αμηχανία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί - για μια ακόμα φορά - να ψηφίσει επώδυνα μέτρα. Πάντως, απο την συζητηση που ήδη έχει προηγηθεί η πλειοψηφία των 153 βουλευτων δεν απειλείται απο «αντάρτικα».

Από την άλλη πλευρά το ζήτημα των απεργιών φαίνεται πως προβληματίζει και τις ΚΟ της ΝΔ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ θα καταψηφίσει την κυβερνητική διάταξη και θα καταθέσει δίκη της τροπολογία ζητώντας το 50%+1 να αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα για την κήρυξη απεργιών και όχι την συμμετοχή.
Στο «όχι» προσανατολίζεται και η ΔΗΣΥ ενώ προς το «παρών» το Ποτάμι.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί αργά το βράδυ.