ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπτώσεις για «ξεχασμένες» φορολογικές δηλώσεις

Δέκα προτάσεις των εμπόρων για μείωση φορολογίας - Κεντρική Εικόνα

Σε «μονιμοποίηση» της ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παροτρύνει τους φορολογούμενους να υποβάλλουν «ξεχασμένες» δηλώσεις μειώνοντας σημαντικά τα υφιστάμενα πρόστιμα. 

Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που εντοπίζονται με φοροπαραβάσεις ή οικειοθελώς αποκαλύπτουν εισοδήματα, να πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί και το πρόστιμο με έκπτωση 40%. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να πληρωθεί ο φόρος εντός 30 ημερών από τη βεβαίωσή του.

Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου προβλέπει ότι εφόσον η εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι την κοινοποίηση της εντολής φορολογικού ελέγχου ή της πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 100 έως 500 ευρώ, ανάλογα με το είδος των βιβλίων που τηρεί ο φορολογούμενος συν τόκο που υπολογίζεται με 8,76% ετησίως. 

Επίσης, εφόσον η εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών και προκύπτει φόρος τότε επιβάλλεται, πέραν του κύριου φόρου, πρόστιμο που κυμαίνεται από 10% έως 50% του κύριου φόρου. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει το φόρο εντός 30 ημερών από τη βεβαίωσή του τότε λαμβάνει έκπτωση 40% επί του προστίμου.

Στην πράξη αυτό που γίνεται είναι η μονιμοποίηση της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων όπου, εκτός του κύριου φόρου, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν και πρόσθετο φόρο με συντελεστή 6% έως 30% ανάλογα με το είδος της φορολογίας.

Για παράδειγμα: Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση αποκρύβοντας φόρους ύψους 10.000 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στις 5.000 ευρώ ενώ οι τόκοι στις 3.000 ευρώ. Συνολικά καλείται να πληρώσει το ποσό των 18.000 ευρώ. Όμως στην περίπτωση που διευθετήσει τις οφειλές του σε διάστημα 30 ημερών, το πρόστιμο των 8.000 ευρώ θα περιοριστεί στις 4.800 ευρώ. Δηλαδή, θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 14.800 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων είχε ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν φόροι και πρόστιμα ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.tovima.gr