ΔΙΕΘΝΗ
Επιμένει η Άγκυρα για την έκδοση των οκτώ, «το συντομότερο δυνατόν»

Η Τουρκία περιμένει την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά το υπουργικό συμβούλιο, για την σημερινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έκανε δεκτή την ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή ασύλου στον Süleyman Özkaynakçı, είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση την οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει με ικανοποίηση και συνέχισε: "...με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι αναμένουμε την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών το ταχύτερο στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κατά την επί της ουσίας συζήτηση, θα ακυρώσει την απόφαση της επιτροπής ασύλου, και αυτοί οι πραξικοπηματίες θα επιστραφούν (εκδοθούν) στην Τουρκία. Η έκδοσή τους θα βοηθήσει στην βελτίωση των καλών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας."
Ο κ. Μποζντάγ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κάλυμνο και Φαρμακονήσι, όπου παρέστη στον καθαγιασμό των υδάτων και τις επικρίσεις που δέχθηκε η τουρκική κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί επέτρεψε να γίνει αυτό, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες γειτονικές που έχουν σύνορα σε στεριά και θάλασσα. Και στις δύο χώρες, συνέχισε, "...υπάρχουν κύκλοι που επιθυμούν πολιτικά οφέλη, από τα θέματα, που δεν έχουν επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών. Όπως έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, παράλληλα στο Αιγαίο και σε άλλα θέματα υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.
Στην Τουρκία εμείς ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι μια δίκαια βιώσιμη και ειρηνική λύση των προβλημάτων αυτών μπορεί να γίνει με το διάλογο και τονίζουμε πάντα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν με διάλογο. Εργαζόμαστε για αυτό το σκοπό. Στην περίοδο των κυβερνήσεών μας για το θέμα των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος δεν έχει γίνει καμία μεταβολή, στην πράξη ή στο νομικό πλαίσιο και δεν μπορεί να γίνει και στο εξής. Αλλά και δεν θα επιτρέπαμε να γίνει. Δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό. Κανένας δεν πρέπει να έχει τέτοιες σκέψεις. Διότι τέτοιες σκέψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση και αυτούς που τις κάνουν. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη. Επί της ηγεσίας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βλέπουμε την υλοποίηση αυτής της ξεκάθαρης στάσης. Δεν υπάρχει επουδενί καμία μεταβολή και δεν θα υπάρξει και στο μέλλον.
Στην Τουρκία, κάποια κόμματα και ειδικότερα το Ρεπουμπλικανικό έχει καταστήσει εδώ και καιρό το θέμα αυτό γύρω από τα νησιά, θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Και στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί που το κάνουν θέμα εσωτερικής κατανάλωσης, εγώ από εδώ λέω σε όσους και στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα το κάνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Τους λέω ότι αυτό είναι ένα θέμα πάνω από την πολιτική και έτσι πρέπει να το αξιολογούν. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να είναι αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης."
Στο μεταξύ, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής κρατείται, ο πρώτος εκ των οκτώ, Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, ο οποίος συνελήφθη μετά την απόφαση του Δοικητικού Εφετείου Αθηνών να κάνει δεκτή την προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου, για προσωρινή αναστολή τής χορήγησης ασύλου.
Ο Τούρκος στρατιωτικός συνελήφθη από αστυνομικούς στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου είχε μεταβεί με τον δικηγόρο του, με βάση διοικητική απόφαση για κράτηση του, καθώς η προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου τον επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση, γι' αυτό θα μεταφερθεί και πάλι στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου θα παραμείνει ως διοικητικά κρατούμενος.
Νωρίτερα, η πρόεδρος του Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου έκανε δεκτό το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου για χορήγηση προσωρινής διαταγής και ανέστειλε προσωρινά τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού. Παράλληλα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα.
Ερωτηματικά για την απόφαση
Με κοινή ανακοίνωσή τους, 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, διατυπώνουν εύλογα ερωτήματα για την σημερινή διαταγή με την οποία ανεστάλη προσωρινά η χορήγηση ασύλου για έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ενώ διατυπώνουν και ερωτηματικά και για δικαστικό λειτουργό που χορήγησε την προσωρινή διαταγή.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, η πρόεδρος του Θ΄Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με διαταγή της ανέστειλε προσωρινά την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου ο οποίος μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη.
Η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, έκανε δεκτό το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.
Στην ανακοίνωσή τους οι 11 πρώην πρόεδροι αναφέρουν ότι προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η σημερινή απόφαση της πρόεδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να ανακαλεί προσωρινά την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία δόθηκε άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό και προσθέτουν ότι «τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται, ενώ παράλληλα με μια πρώτη ανάγνωση ανακύπτουν ενδεχομένως πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα».
Και αυτό γιατί η πρόεδρος του εν λόγω Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου ήταν παράλληλα πρόεδρος άλλης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου η οποία εξέτασε το αίτημα ασύλου ενός εκ των 8 επιβαινόντων στο στρατιωτικό ελικόπτερο.
Παράλληλα, οι 11 πρώην πρόεδροι αναφέρουν ότι «τίθεται το εύλογο ερωτήματα εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς, απόκρυψη λόγου εξαίρεσης, λόγω της διφυούς ιδιότητας της επίμαχης δικαστικού λειτουργού, κάτι που δημιουργεί ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεων, λόγω της συμμετοχής της στο δικαστικό σχηματισμό» και αυτό «ανεξάρτητα, εάν μετά τη συζήτηση της υποθέσεως στην επιτροπή ασύλου υπέβαλε, όπως λέγεται, την παραίτησή της από αυτήν».
Επεξηγούν οι 11 πρώην πρόεδροι ότι «στην ίδια υπόθεση πρόεδρος δημόσιου κρατικού οργάνου και στην συνέχεια πρόεδρος δικαστικού οργάνου κρίνει προγενέστερη διοικητική του πράξη».
Ακόμη, αναφέρουν ότι «δεν προκύπτει ότι παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής της απόφασης χορήγησης ασύλου, για τους λόγους που επικαλέστηκε το Διοικητικό Εφετείο, από τις διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση της Γενεύης περί της νομικής κατάστασης των προσφύγων, Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα μας, αλλά και τον χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτοί οι νομικοί κανόνες έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι εξής πρώην πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων: Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μανουσάκης, Πειραιώς, Απόστολος Λιόσης, Αμαλιάδας,Γεώργιος Κυμπαρίδης, Κομοτηνής, Θεόδωρος Καζάς, Ναυπλίου, Κωνσταντίνος Σαρρής, Ρόδου, Δημήτριος Κοντογιάννης, Τρικάλων και Δημήτριος Κωστογιάννης, Τριπόλεως.