ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το G7 σχεδιάζει επαναγορά από την ΕΕ δανείων διάσωσης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Το G7 σχεδιάζει επαναγορά από την ΕΕ δανείων διάσωσης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας συζητούν σχέδιο δραστικής μείωσης της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, ενδεχομένως μέσω μιας επαναγοράς από την Ε.Ε. δανείων διάσωσης του ΔΝΤ ύψους έως 14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευσμ των Fianancial Times.

Η δύσκολη συμβιβαστική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία σκιαγραφήθηκε στο περιθώριο του G7, κατά τη συνάντηση των  υπουργών Οικονομικών στην Ιαπωνία, θα επισπεύσει ορισμένες από τις παραχωρήσεις προς την Αθήνα πριν το 2018 σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην παρατεταμένη κόντρα ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία για το "πακέτο" των 86 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο θα ορίζει τις πιο επίμαχες επιλογές για ελάφρυνση του χρέους, όπως οι πληρωμές και οι στόχοι χρηματοδότησης, αλλά αυτοί θα υπόκεινται σε αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018 ή και αργότερα, όταν το ελληνικό πρόγραμμα θα λήξει και οι γερμανικές εκλογές θα έχουν γίνει.

Η πιο άμεση βραχυπρόθεσμη ανακούφιση θα περιλαμβάνει την επιστροφή στην Αθήνα κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ. Επίσης, ο ESM θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα 19,6 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τη διάσωση των τραπεζών για να αγοράσει παλιά δάνεια της Ελλάδας, όπως διμερή δάνεια που δόθηκαν από την Ευρωζώνη το 2010/11 ή τα ακριβότερα δάνεια του ΔΝΤ.

Η επίμονη αντίσταση της Γερμανίας στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για βαθιά, γρήγορη ελάφρυνση του χρέους έχει καθυστερήσει την πολυπόθητη αποδέσμευση της δόσης των περίπου 10 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Αθήνα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του Ιουλίου..