ΕΛΛAΔΑ

Παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

Αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων ανάλογη του κύρους τους, ζητεί ο Βερβεσός - Κεντρική Εικόνα

Ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η κυβέρνηση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης για την παραχώρηση ασύλου σε Τούρκο αξιωματικό, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η παροχή διεθνούς προστασίας στους πρόσφυγες είναι αυτονόητες και αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού» και προσθέτει ότι το ίδιο είναι και «ο σεβασμός και η συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις».

Επίσης, ο κ. Βερβεσός αναφέρει ότι η αίτηση ακύρωσης είναι εκκρεμής ενώπιον της Δικαιοσύνης, «η οποία και θα τάμει το ζήτημα με δεσμευτικό τρόπο, και οφείλουμε όλοι να μην παρεμβαίνουμε επί εκκρεμών δικαστικώς υποθέσεων».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ προβαίνει και σε δύο αναγκαίες, όπως τις χαρακτηρίζει, επισημάνσεις:

Πρώτον, ότι το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών έχει επιλυθεί αμετάκλητα από τον 'Αρειο Πάγο και είναι νομικώς διάφορο εκείνου της υπαγωγής σε καθεστώς διεθνούς προστασίας (χορήγηση ασύλου).

Δεύτερον, ότι, όπως έχει πολλαπλώς κριθεί από το ΕΔΔΑ και έχουν κατά καιρούς επισημάνει δικηγορικοί σύλλογοι της γείτονος χώρας, η Τουρκία έχει παρελθόν συστηματικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου σε βάρος διωκόμενων Τούρκων πολιτών, και πλειάδα συναδέλφων Τούρκων δικηγόρων.

«Η διαφύλαξη της διεθνούς δικαιοταξίας αποτελεί αυτονόητο χρέος του δικηγορικού κόσμου, που έχει παρελθόν αγώνων υπέρ των δημοκρατικών κατακτήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για το δικηγορικό σώμα, αναπόδραστα, λυδία λίθος των όποιων επιλογών των εμπλεκομένων θεσμικά φορέων είναι αποκλειστικά η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Βερβεσός. Υπενθυμίζεται πως η αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, αφορά απόφαση της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παραχωρήθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη ελικοπτέρου, ο οποίος κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα.