ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Σε κλοιό ο Τσίπρας για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

NYT: Σε κλοιό ο Τσίπρας για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό - Κεντρική Εικόνα

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς σχολιάζουν οι New York Times.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ ο Τούρκος αξιωματικός ήταν ένας από τους οκτώ που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο τον Ιούλιο του 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν. 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «το Σάββατο η ελληνική επιτροπή ασύλου αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στον έναν από τους αξιωματικούς με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις συμμετοχής του στο πραξικόπημα. Παράλληλα, τόνισε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά του σε περίπτωση που επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Επιτροπή καλείται πλέον να αποφασίσει και για τους υπόλοιπους επτά που έχουν καταθέσει αίτηση». 

Επίσης, η ΝΥΤ αναφέρουν ότι «η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου προκάλεσε την οργή της Αγκυρας, αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης, να καταθέσει αίτηση ακύρωσής της, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Παράλληλα, προσθέτουν ότι «η απόφαση αυτή έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα. Ενώ ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η Ελλάδα δεν στηρίζει εκείνους που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, επίσης έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην ανεξαρτησία του ελληνικού δικαστικού συστήματος», προσθέτει. 
Οι New York Times υπενθυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κ. Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την έκδοση των 8 Τούρκων μόλις λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης με αφορμή τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον έναν από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. Στο στόχαστρο της ΝΔ μπήκε το αίτημα της κυβέρνησης για ακύρωση του ασύλου, που χρονικά ήρθε λίγο μετά την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας. 

Aνώτατη κυβερνητική πηγή δήλωνε στο ΑΠΕ, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι «Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη».

Όσον αφορά στο ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στα εθνικά θέματα η χώρα έχει και πρέπει να έχει συνέχεια». «Η γραμμή του 2007 μπορεί σήμερα να δικαιωθεί», υπογραμμίζει και τονίζει: «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν δημόσια και με σαφήνεια. Σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα. Η στάση όλων μας θα καταγραφεί στην ιστορία».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί περίθαλψης πραξικοπηματιών με αφορμή την απόφαση για άσυλο σε έναν από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς έστειλε το δικό του μήνυμα πως οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται, αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.in.gr