ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρό «όχι» Φώφης στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην απλή αναλογική

Ηχηρό «όχι» Φώφης στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην απλή αναλογική - Κεντρική Εικόνα

«Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck» τόνισε η Φώφη Γεννηματά στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εισηγούμενη τη καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και έτσι τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, η κ. Γεννηματά μίλησε για τη σκοπιμότητες. «Τα διλήμματα είναι σαφή, μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα, σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων, αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών».

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργήσει «στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού που επιχειρεί συστηματικά η κυβέρνηση, βάζοντας στην σκιά τα μεγάλα καυτά προβλήματα, που  είναι μπροστά».

Κάλεσε όλα τα κόμματα σε διάλογο για τη διαμόρφωση κοινής θέσης για τον εκλογικό νόμο, επαναλαμβάνοντας ως βάση την πρόταση 5 σημείων του ΠΑΣΟΚ:

1) Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω. όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.

2) Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.

3) Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

4) Ψήφο στα 17

5) Ψήφο στην ομογένεια και στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως στόχο την αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και όρων της συμφωνίας που υπέγραψε από θέση ηττημένου, όπως υπογράμμισε, ο κ. Τσίπρας πέρσι, προτείνοντας τη διαμόρφωση «εθνικής γραμμής», βασισμένης στο δίπτυχο «ανάπτυξη - κοινωνική συνοχή». Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο να υπάρξει μια εθνική κοινωνική συμφωνία προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού κλίματος, αλλά και την εγγύηση της αξιοπρέπειας και της ανασφάλειας του εργαζόμενου με βάση τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τόνισε: «Θα πούμε όχι σε νέα μείωση μισθών, σε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και lockout, σε λογικές επιβολής εργασιακής ζούγκλας».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία και τη συγκρότηση Δημοκρατικής Παράταξης, δήλωσε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της και επανέλαβε ότι «η εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση».

«Προϋπόθεση γι αυτό αποτελεί το κοινά αποδεκτό προγραμματικό πλαίσιο και η συμφωνία στα επόμενα βήματα. Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αποτελεί κοινό στόχο. Τα ενδιάμεσα όμως βήματα μετάβασης, δεν πρέπει να είναι μετέωρα αλλά στέρεα και συμφωνημένα. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΠΑΣΟΚ» κατέληξε.