ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσπαθεί για την ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση

Σε αναστολή από το Χρηματιστήριο γνωστή ελληνική εταιρεία ενδυμάτων - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω περιορισμένου όγκου την πρώτη ημέρα των συναλλαγών μετά τις αργίες των Χριστουγέννων.

Εν τω μεταξύ, "οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί πως ο Άγιος Βασίλης θα έρθει φέτος στη Wall Street".

Με βάση στοιχεία της BofA Merrill Lynch, οι traders απέσυραν περίπου 17,47 δισ. δολάρια από funds που επενδύουν σε αμερικάνικες μετοχές, την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων από το Σεπτέμβριο του 2015.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι εκροές καταγράφηκαν παρά την άνοδο των αμερικάνικων μετοχών.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις 361 δισ. δολαρίων ανακοίνωσαν εταιρείες από όλο τον κόσμο το Δεκέμβριο, επίπεδο που σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 ετών.

Θετικά τα πρόσημα για τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τον γενικό δείκτη να διεκδικεί κλείσιμο υψηλότερα των 810 μονάδων και την ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 23,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Έστω και αν έχει σημειωθεί υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, τα θετικά πρόσημα επιμένουν στο τραπεζικό ταμπλό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +1,98% του τραπεζικού δείκτη, ενώ μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο υπόλοιπο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από αυτό το κομμάτι του ταμπλό, τα περισσότερα κέρδη για Lamda Development (+2,29%) και Motor Oil (+1,17%).

Για την περίπτωση της Lamda Development αξίζει υπενθύμισης ότι υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης της έκτασης στο Ελληνικό.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος προκειμένου το σχέδιο π.δ. να κατατεθεί προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου.

Η έγκριση νομιμότητας του π.δ. από το ΣτΕ αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για να "ξεκλειδώσει" η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού.

Από τα blue chips που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, μόνο Τέρνα Ενεργειακή (-1,33%) και Τιτάνας (-1,33%), καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν την μία ποσοστιαία μονάδα.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου όλα δείχνουν συνέχιση του "window dressing", ξεχωρίζουν οι Pasal (+19,85%), Attica Bank (+18,84%), Q&R (+16,68%), Frigoglass (+9,09%), J&P Άβαξ (+8,6%), Έλαστρον (+4,51%), Κέκροψ (+4,49%) και Κορρές (+2,70%).

Για την περίπτωση της Κορρές, μετοχική συμφωνία με την Morgan Stanley (North Haven Private Equity Asia IV, L.P.) και την εταιρεία Profex η οποία ανήκει στον Παύλο Κοντομίχαλο, Έλληνα επιχειρηματία και επενδυτή που δραστηριοποιείται στην Κίνα, σύναψε η Κορρές.

Με την παραπάνω συμφωνία η οικογένεια Κoρρέ διατηρεί management και το 30% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 70% μοιράζεται στους παραπάνω επενδυτές.

Το deal πραγματοποιείται με premium περίπου 25% στην τιμή της μετοχής και επιτρέπει την "έξοδο" των προηγούμενων στρατηγικών επενδυτών της Κoρρές (Δ. Δασκαλόπουλος, Α. Δαυίδ, κος Σταματιάδης).

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση των πιστωτριών τραπεζών της Κoρρές. Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2017 διαμορφώνεται σε 24,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρξει Δημόσια Πρόταση σε τιμή 5,08 ευρώ ανά μετοχή.