ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ριζικές αλλαγές στις πλατφόρμες ενοικίασης κατοικιών αναψυχής

Ριζικές αλλαγές στις πλατφόρμες ενοικίασης κατοικιών αναψυχής - Κεντρική Εικόνα

Νέο πλαίσιο για τις πλατφόρμες ενοικίασης τουριστικών ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη προσφορά κατοικιών αναψυχής.

Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται σε κάποιο από τα τρία σχέδια νόμου (πιθανότατα σε αυτό που θα αφορά στο λαθρεμπόριο καπνού) που θα φέρει στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο προς τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι επιθυμούν να ενοικιάζουν περιστασιακά κάποια ακίνητα, τα οποία όμως επισήμως είναι δηλωμένα ως κατοικίες (είτε πρώτες κατοικίες είτε δευτερεύουσες), τότε θα πρέπει να εγγραφούν σε ένα ειδικό μητρώο που θα δημιουργηθεί. Από τη στιγμή που δεν θεωρείται ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν βιβλία. Εννοείται φυσικά, ότι σε αυτό το μητρώο δεν θα πρέπει να εγγραφούν όσοι νοικιάζουν ακίνητα που είναι δηλωμένα ως επιχειρηματικές τουριστικές εγκαταστάσεις (στούντιος, διαμερίσματα κ.ά.)

Θα υπάρξουν βέβαια και ορισμένες βασικές προϋποθέσεις για να μην δημιουργηθεί σύγχυση με όσους νοικιάζουν ακίνητα για πιο «μόνιμες» καταστάσεις. Για παράδειγμα, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να μπει ανώτερο πλαφόν (μεταξύ 30 και 45 ημέρες) στη διάρκεια της ενοικίασης εφόσον πρόκειται μόνο για αναψυχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα δεύτερο κριτήριο διαφοροποίησης με τα επαγγελματικά καταλύματα είναι ότι θα πρέπει οι πλατφόρμες ενοικίασης κατοικιών αναψυχής να αναφέρουν ρητά ότι δεν παρέχεται καμία «ξενοδοχειακή» υπηρεσία (π.χ. διατροφή), πέρα από κλινοσκεπάσματα.

Τα έσοδα από την περιστασιακή ενοικίαση κατοικιών θα φορολογούνται με τις ίδιες κλίμακες των ενοικίων και φυσικά τα μισθωτήρια συμβόλαια θα πρέπει να αναρτώνται στο TAXIS. Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι θα γίνονται συνεχείς δειγματοληπτικοί έλεγχοι με βάση τις λίστες ακινήτων που περιλαμβάνονται στις πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων.