ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσοχή στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης

Οι αποκοπές μερισμάτων, πιέζουν το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα και μικρές απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν τη διήμερη σύνοδο στις Βρυξέλλες με το "Brexit" και το "προσφυγικό" στην κορυφή της ατζέντας.

"Οι πιέσεις στα κέρδη των τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης θα συνεχιστούν και το 2018, αλλά θα περιοριστούν από την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης", εκτιμά η Fitch.

O οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως οι προοπτικές των τραπεζικών τομέων της περιοχής είναι σταθερές, αλλά τα χαμηλά επιτόκια και ο έντονος ανταγωνισμός θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια.

"Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα βοηθήσει τις τράπεζες που προσπαθούν να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων", σημειώνει στην έκθεσή της η Fitch, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως οι τράπεζες με πολύ χαμηλή ποιότητα στοιχείων ενεργητικού. οι οποίες σχεδιάζουν, ή αναγκάζονται να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μπορεί να αναγκαστούν να αντλήσουν κεφάλαια σε δύσκολες συνθήκες. Στην Ιταλία, η Fitch υπολογίζει πως οι τράπεζες θα μεταφέρουν τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων από τα χαρτοφυλάκια τους ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

Με μικρές απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, στα πλαίσια της απόλυτα αναμενόμενης διόρθωσης, μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών και σαν αποτέλεσμα κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Όμως είναι περισσότερο από σίγουρο ότι τις πραγματικές της διαθέσεις - δυνατότητες, η εγχώρια αγορά θα τις δείξει στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και συγκεκριμένα μετά τις 14.00, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η τριπλή λήξη των συμβολαίων (triple witching) στην αγορά παραγώγων.

Προσοχή στις τελικές δημοπρασίες, καθώς δεν αποκλείεται να σημειωθούν ακραίες μεταβολές, λόγω αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αποχωρούν από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι Attica Bank (-1,45%), Fourlis (-1,89%) και Ελλάκτωρ (-1,18%) και εισέρχονται οι ΕΥΔΑΠ (+2,13%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,30%).

Λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες 2,5 ώρες συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 763,3 (-0,56%) και 769,22 μονάδων (+0,21%), ενώ ο τζίρος προσεγγίζει τα 23,5 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για Motor Oil (+2,04%), Σαράντη (+1,15%) και ΔΕΗ (+1,50%), ενώ από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζουν θετικά οι Κυριακούλης (+16,95%), Χατζηκρανιώτης (+19,47%), Επίλεκτος (+8,61%) και Κέκροψ (+7,32%).