ΑΓΟΡΕΣ

Σχέδιο για τρεις εκδόσεις ομολόγων με στόχο 13 δισ. ευρώ

Δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές 262,5 εκατ. για τα 6μηνα έντοκα - Κεντρική Εικόνα

Με μεθοδικό τρόπο ετοιμάζεται στο παρασκήνιο το χρονοδιάγραμμα των εκδόσεων ομολόγων που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα με στόχο τον απευθείας δανεισμό από τις αγορές από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2018.

Ο αρχικός γύρος επαφών μεταξύ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), της συμβουλευτικής τράπεζας Rothschild και των ξένων επενδυτών τραπεζών έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr ολοκληρωθεί και η μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενθαρρύνει τον σχεδιασμό. Ωστόσο, δεν λείπει ο προβληματισμός ως προς τα επιτόκια που θα δώσουν οι επενδυτές καθώς η έκδοση του περασμένου Ιουλίου μολονότι αφορούσε την άντληση νέου χρήματος κατά το ήμισυ (σ.σ. 1,5 δισ. από τα 3 δισ. ευρώ) απέδειξε ότι οι επενδυτές ζητούν ακόμη τσουχτερά επιτόκια…

Το χρονοδιάγραμμα

Η πρώτη έκδοση αναμένεται να γίνει αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018, το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Το ομόλογο θα είναι 7ετούς διάρκειας ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη έκδοση προσδιορίζεται χρονικά τον Απρίλιο και θα αφορά ομόλογο 3ετούς διάρκειας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το δημόσιο εξετάζει – ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην οικονομία και στις αγορές ομολόγων – να ζητήσει από τους επενδυτές «φρέσκα» κεφάλαια κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Το αμέσως επόμενο και τελευταίο πριν τον Αύγουστο του 2018 όταν λήγει -τουλάχιστον τυπικά το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής- βήμα για απευθείας δανεισμό από τις αγορές τοποθετείται τον Ιούνιο - Ιούλιο και ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 10ετούς ομολόγου ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

«Θα πρόκειται για το πιο κρίσιμο κρας τεστ για την Ελλάδα καθώς για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια θα ζητήσει από τους επενδυτές να την δανείσουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Να αναλάβουν, δηλαδή, ρίσκο για 10 χρόνια», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή της αγοράς.

Καλύτερο κλίμα

Η στρατηγική εξόδου στις αγορές με στόχο την δημιουργία κεφαλαιακού «μαξιλαριού» ύψους 14 δισ. ευρώ συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα στελέχη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους ξένων funds στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στην Νέα Υόρκη τις προηγούμενες ημέρες.

«Το κλίμα στους κόλπους των επενδυτών και δη των αμερικανικών funds είναι ιδιαίτερα θετικό όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν με αιχμή την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις και την συνεχή αναβολή στις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ελληνικό δημόσιο», τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζίτης που βρέθηκε στην Νέα Υόρκη.

 

ΠΗΓΗ:΅EURO2DAY