ΔΙΕΘΝΗ

Η startup που θησαυρίζει καλλιεργώντας (και πουλώντας) νόμιμο...χασίς

Η startup που θησαυρίζει καλλιεργώντας (και πουλώντας) νόμιμο...χασίς - Κεντρική Εικόνα

Η KannaSwiss, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2014, παράγει ήδη μαριχουάνα που πληροί το νόμιμο πρότυπο της Ελβετίας και περιέχει όχι περισσότερο από 1% τετραϋδροκανναβινόλη - γνωστή ως THC, το ψυχοδραστικό χημικό που κάνει το χρήστη να «ανεβαίνει». Τώρα θα παράγει επίσης χασίς για την ελβετική αγορά, με σχέδια να επεκταθεί σε άλλες χώρες οι οποίες σχεδιάζουν χαλάρωση των νόμων τους περί ναρκωτικών.

Η Ελβετία θεωρείται η γενέτειρα του σύγχρονου φαρμακευτικού τομέα, που δημιουργήθηκε από τους παραγωγούς χρωστικών και χημικών ουσιών της χώρας. Οι γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας Roche και Novartis αποκαλούν αυτή τη χώρα των Άλπεων, «το σπίτι τους». Τώρα μια ελβετική start-up αναδεικνύει μια νέα πορεία φέρνοντας ένα διαφορετικό είδος φαρμάκων στην αγορά: νόμιμο χασίς και προϊόντα μαριχουάνας.

Τα προϊόντα της έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα THC αλλά περιέχουν κανναβιδιόλη, ένα εκχύλισμα φυτών κάνναβης για βιομηχανική χρήση. Μερικοί λένε ότι το μίγμα, που αναφέρεται ως CBD, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, δρα ως αντιφλεγμονώδες και μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων όπως το άγχος και η επιληψία.

Η εταιρεία, που βρίσκεται περίπου 45 λεπτά δυτικά της Ζυρίχης στην πόλη Kolliken, πωλεί τα προϊόντα της σε περίπτερα, καταστήματα ειδικών ειδών και πολυτελή καταστήματα σε ελβετικές πόλεις από τη Γενεύη ως τη Βέρνη και το Λουγκάνο. Η KannaSwiss ελπίζει να γίνει διεθνής με τα νόμιμα προϊόντα της.