ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς ψήφιση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα

Προς ψήφιση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα - Κεντρική Εικόνα

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες 40 ημέρες, έως το EuroWorking Group της 11ης Ιανουαρίου. Μετά τα εύσημα από το χθεσινό Eurogroup η κυβέρνηση θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ψηφίσει στη Βουλή τη νομοθέτηση όλου του πλαισίου της συμφωνίας με τους δανειστές, υλοποιώντας ταυτόχρονα μια σειρά από κοινωνικά και πολιτικά δύσκολα προαπαιτούμενα.

O απεχρόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα prior actions, προσθέτοντας πως έχει ενημερωθεί ότι θα υπάρξουν δύο πολυνομοσχέδια, ένα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα στην αρχή του νέους έτους.

Στη Βουλή τα προαπατούμενα


Όταν ψηφιστούν όλα τα μέτρα, οι θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) ώστε αρχικά το Euro Working Group στις 11 Ιανουαρίου και στη συνέχεια το Eurogroup στις 22 του ίδιου μήνα να δώσουν την επίσημη έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να απορροφήσει τους κραδασμούς από την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, τους πλειστηριασμούς αλλά και τις αντιδράσεις από την αδυναμία της να αποτρέψει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. 

Από τη Βουλή πρέπει να περάσουν δεκάδες ρυθμίσεις όπως το μαχαίρι στα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, η επαναφορά του προνομίου των εργαζόμενων να αποζημιώνονται πρώτοι σε περίπτωση πτώχευσης, η αυστηροποίηση της υπαγωγής στο «Νόμο Κατσέλη» και το εισοδηματικό φακέλωμα όσων θέλουν να υπαχθούν σε αυτόν, η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Καζίνο στο «Ελληνικό» και σειρά μέτρων για το Δημόσιο και τις αγορές προϊόντων.

Πέραν από την ψήφιση των προαπαιτούμενων το Staff Level Agreement επιβάλει στην κυβέρνηση να είναι εξαιρετικά φειδωλή με τα δημόσια οικονομικά του 2018. Αυτό διότι όπως προβλέπει, το Μάιο το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν η περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου, που έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, θα πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με μόνιμα μέτρα.

Πηγή: www.in.gr