ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν αναμονή κατάθεσης του κυβερνητικού σχεδίου εκλογικού νόμου

Η κυβέρνηση συζητάει τη μείωση του 3% στον εκλογικό νόμο - Κεντρική Εικόνα

Σε διαβούλευσης αναμένεται να τεθεί σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών η κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να υπάρξει στην πρόταση που θα παρουσιασθεί κάποια «έκπληξη» σε σχέση με όσα έγιναν γνωστά τις προηγούμενες ημέρες όσον αφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή η πρόταση θα αφορά δύο αλλαγές σε σχέση με τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο: την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Ζητούμενο της σύντομης διαβούλευσης είναι να γίνει σωστά η διαδικασία και όλοι να έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους και, δεύτερον, να εισαχθεί στη Βουλή σε χρόνο τέτοιο ώστε να έχει επιστρέψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα ταξίδια του στην Κίνα και στη Βαρσοβία, προκειμένου να είναι στην Αθήνα κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή.

Πάντως, με δεδομένο ότι η επίτευξη του στόχου των 200 ψήφων που απαιτούνται για να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα άμεσα είναι ακόμη ανοιχτή, η περίοδος διαβούλευσης σίγουρα θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση και για έναν ακόμη κύκλο βολιδοσκόπησης των προθέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.