ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Η αδυναμία των μη τραπεζικών blue chips «ψαλίδισε» την τραπεζική αντίδραση

Χ.Α.: Πλάγια κίνηση και συντήρηση των κεκτημένων - Κεντρική Εικόνα

Περισσότερο από απόλυτα αναμενόμενη, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων για αναστολή της αποχής που είχαν κηρύξει, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο για τους θεσμούς και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ήταν η σημερινή τραπεζική αντίδραση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το τελικό +4,25% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών.

"Η επανέναρξη των πλειστηριασμών θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τους πιστωτές και για την ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αναθεώρησης, η οποία φαίνεται τώρα εύλογη ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους", εκτιμάει η Citigroup.

Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο και την τελική εικόνα των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι περισσότερο από εμφανής η υπεροπλία των σημερινών αγοραστών (Alpha Bank +5,44%, Eurobank+3,65%, Attica Bank 0%, Εθνική +3,35% και Πειραιώς +3,48%), σε μία συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από αισθητή αύξηση του τζίρου, ο οποίος έφθασε στα 40,5 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Άνετα πάνω από το 75% κινήθηκε η συμμετοχή των επενδυτών στην πρόταση ανταλλαγής ομολόγων που έκανε η κυβέρνηση και η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως συμμετείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι όμως η Τράπεζα της Ελλάδος με τίτλους αξίας της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που διακρατεί.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον ΟΔΔΗΧ αύριο Τετάρτη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όσον αφορά τον γενικό δείκτη, αν και αυτός αναρριχήθηκε μέχρι τις 730,53 μονάδες (+0,85%), το τελικό κλείσιμο τον βρήκε στις 726,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25% και μην μπορώντας να ξεπεράσει την ζώνη αντίστασης 725 - 727, αφήνοντας "εκκρεμότητες" για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, που με την επιφυλακτική συμπεριφορά τους "αποψίλωσαν" την τραπεζική άνοδο, τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+2,01%), Lamda Development (+1,05%) και Folli Follie Group(+2,90%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για την Jumbo (-4,85%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΕΧΑΕ και Motor Oil, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, 3Ε, Ελ. Πετρέλαια και Grivalia Properties.  

Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,4%, το 2018 κατά 2,3% και θα σημειώσει νέα άνοδο κατά 2% το 2019. Η κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2017, πάνω από τον στόχο.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, "οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, αλλά η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένειαβέβαιη, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους προέρχεται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.  Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και NPLs κάνουν το οικονομικό outlook εξαιρετικά ευαίσθητο σε κάθε απόκλιση από τις πολιτικές. Η μικρότερη πρόοδος στην αντιμετώπιση των NPLs θα μειώσει την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, ιδιαίτερα μετά τη λήξη του προγράμματος που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα δημόσια οικονομικά και ευρύτερα την εμπιστοσύνη, περιορίζοντας την ανάπτυξη".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αίσθηση προκάλεσε η μείωση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Με ανοδικές διαθέσεις και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, κινήθηκαν οι Σελόντα (+6,90%), Χαλκόρ (+3,62%), ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+3,55%), Νηρέας (+3,06%) και Ιντρακόμ (+2,53%).