ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η ανακολουθία της ΝΔ με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΚΑ
Η ανακολουθία της ΝΔ με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ - Κεντρική Εικόνα

Η πρόταση της ΝΔ να πάει ένα μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος σε μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι είτε υποκριτική, είτε ανακόλουθη με την μέχρι πρότινος στάση της.

Η κυρία Σπυράκη δήλωσε πως η ΝΔ προτείνει μείωση του ΕΝΦΙΑ για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες που καταβάλλουν τον συγκεκριμένο φόρο.

Θυμίζω ότι η ΝΔ πέρσι, τέτοιο καιρό περίπου, δεν ψήφισε τον χριστουγεννιάτικο μποναμά -εφάπαξ που έδωσε η κυβέρνηση σε ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους, με το επιχείρημα ότι ήταν άδικο να δοθεί σε όλους, καθώς δεν υπήρξαν εισοδηματικά κριτήρια και ωφελήθηκαν ακόμα και πλούσιοι συνταξιούχοι.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση της τότε έγραφε πως «η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική στήριξη. Τους μακροχρόνια άνεργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας και δεν πληρώνει τις οφειλές προς τους ιδιώτες».

Αυτό ως βασική στάση, γιατί είχαν ακουστεί ακόμα και αστειότητες –όχι από την επίσημη ΝΔ- ότι θα έπρεπε να δοθούν τα περσινά 600 εκατομμύρια σε start ups.

Και τώρα λοιπόν; Αυτοαναιρεί πανηγυρικά την περσινή της στάση προτείνοντας μέρος του υπερπλεονάσματος του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ να "ανακουφίσει" όλους όσους έχουν ακίνητο. Ακόμα και όσους έχουν 10 ακίνητα, εισοδήματα, ή τραπεζικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων δηλαδή.

Βάσει απλής λογικής, η Νέα Δημοκρατία θέλει να μειωθεί φέτος ένας φόρος που βαραίνει την προνομιακή κατηγορία των πολιτών που έχουν ακίνητο και μάλιστα ακόμα και τους προνομιούχους που δεν έχουν καμία ανάγκη έκπτωσης.

Όσοι δεν έχουν κανένα ακίνητο πάλι, θα πρέπει να είναι άνεργοι για να τους μοιραστεί μέρος του πλεονάσματος, κατά την πρόταση της  ΝΔ. Ούτε λόγος για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή τις οφειλές προς τους ιδιώτες, όπως ελέχθη πέρσι.

Η πρόταση να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, δεν είναι μια κακή πρόταση. Είναι μια καλή πρόταση, αν στηριχτεί σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που προτείνεται όμως από το κόμμα που πέρσι διαφώνησε στο εφάπαξ των συνταξιούχων. Ακόμα και αν ήταν προσπάθεια εξαπάτησης των συνταξιούχων από την κυβέρνηση, η ΝΔ έδειξε τότε δείγμα αντικοινωνικού προφίλ ψηφίζοντας «παρών», γεγονός που άλλωστε είχε προκαλέσει και εσωτερικές αντιθέσεις.