ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ : Αποζημίωση 15 δισ. δολάρια θα πληρώσει η Volkswagen για το dieselgate

Ανακλήσεις Volkswagen και μοτοσικλετών Honda ανακοίνωσε η Γ.Γ. Βιομηχανίας - Κεντρική Εικόνα

H γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen αποδέχθηκε να καταβάλει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ με την ελπίδα να επιλύσει τις δικαστικές διαφορές που συνδέονται με το σκάνδαλο Dieselgate.

Ωστόσο,το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έπειτα από επώδυνες διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκησαν μήνες με τις αμερικανικές αρχές, πρέπει να εγκριθεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη .

«Αυτός ο μερικός συμβιβασμός σηματοδοτεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα που θα υποχρεώσει την Volkswagen να λογοδοτήσει για την παραβίαση των νομικών της υποχρεώσεων και της εμπιστοσύνης του κοινού» δήλωσε η Σάλι Γέιτς,  υψηλόβαθμη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία έκανε λόγο για μία από τις «πλέον κατάφωρες» παραβιάσεις των περιβαλλοντικών κανονισμών στις ΗΠΑ.

Σχετικά με τους όρους αυτού του σχεδίου, οι ιδιοκτήτες των περίπου 480.000 οχημάτων στις ΗΠΑ, τα οποία έφεραν κινητήρες δύο λίτρων με παράνομο λογισμικό, που παραποιεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων, θα έχουν την δυνατότητα εξαγοράς των οχημάτων τους ή να τα επισκευάσουν με έξοδο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Και στα δύο σενάρια, καθένας εξ αυτών θα μπορεί επιπλέον να λάβει αποζημιώσεις σε ρευστό το ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε 10.000 δολάρια.

Ο λογαριασμός αναφορικά με τις αποζημιώσεις θα ανέλθει σε συνολικά 10,033 δισεκατομμύρια δολάρια ενω σε αυτό το ποσό θα προστεθούν, 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία η Volkswagen πρέπει να καταβάλει για να «ανταποκριθεί πλήρως» στις συνέπειες των εκπομπών ρύπων των οχημάτων της στις ΗΠΑ.

Επίσης ο όμιλος κατέληξε σε συμφωνία ύψους 603 εκατομμυρίων δολαρίων με 44 αμερικανικές πολιτείες, όπως επίσης με τη διοικητική περιφέρεια της Κολούμπια, που περιλαμβάνει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον και το Πουέρτο Ρίκο.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, οι κινητήρες με το παράνομο λογισμικό της Volkswagen εκπέμπουν έως και 40 φορές περισσότερο καυσαέρια σε σύγκριση με τα επιτρεπόμενα όρια.