ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσπαθεί για τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση

Οι αποκοπές μερισμάτων, πιέζουν το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν τη χθεσινή απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ αποφάσισε την παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, η και αργότερα εάν χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα μείωσε το ύψος των μηνιαίων αγορών στα 30 δισ. από 60 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά από την συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της Τράπεζας, Mario Draghi, επανέλαβε ότι "αν οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης επιδεινωθούν, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μηνιαία ρυθμό αγορών ομολόγων και να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος".

"Η ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι κοντά, παρά το μήνυμα που έστειλε ο Mario Draghi για διατήρηση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής", εκτιμά η Fitch.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, "η απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει την διάρκεια του προγράμματος δεν συνιστά μια επ' αόριστον παράταση του 'QE' στην ευρωζώνη".

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει πως οι αγορές τίτλων θα διακοπούν το 2018, δεδομένης της ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης και το ότι ο δομικός πληθωρισμός θα συνεχίσει, πιθανότατα, να αυξάνεται.

Για τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση προσπαθεί το ελληνικό χρηματιστήριο, πάντα με τους γνωστούς χαμηλούς τζίρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την συμπλήρωση των πρώτων δύο ωρών συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπαθεί να δώσει υπέρβαση των 747 μονάδων, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 8,6 εκατ.

Στα αξιοσημείωτα, από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η μετοχή της Grivalai Properties (-0,67%) υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν να υποχωρούν από τα πρωινά υψηλά, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνονται από Viohalco (+2,46%), ΔΕΗ (+2,67%) και Μυτιληναίο (+2,3%).

Με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Attica Bank, Lamda Development, ΕΧΑΕ, 3Ε, Σαράντης, Jumbo και Fourlis.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί όσον αφορά το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη, ενώ θετική ένδειξη θα ήταν η μεταφορά του ενδιαφέροντος και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.