ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκληματική χαρακτήρισε την απλή αναλογική ο Κ. Μητσοτάκης

Εγκληματική χαρακτήρισε την απλή αναλογική ο Κ. Μητσοτάκης - Κεντρική Εικόνα

«Εγώ, όταν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, αμέσως μετά και εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική, θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου να συζητηθεί σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινοβραδινή εκπομπή «ΕΝΙΚΟΣ» στο Star Channel.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2015 αλλά δεν τον έκανε γιατί τότε «πίστευε ότι τον βόλευε».

Ο ίδιος είπε ότι πάντα ήταν υπέρμαχος της ενισχυμένης αναλογικής και πιστεύει στις σταθερές κυβερνήσεις ενώ η απλή αναλογική δημιουργεί, είπε, πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

«Η απλή αναλογική θα σήμαινε ότι το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση, χρειάζεται τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Τσίπρας τη θέλει για να βάλει φρένο στην προοπτική της ΝΔ. Δεν θα βρει 200 βουλευτές.

Αν τη ψηφίσει, εγώ δεσμεύομαι ότι αμέσως θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου για ένα πιο τολμηρό εκλογικό σύστημα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, και υπενθύμισε ότι ο ίδιος πρότεινε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό, προτάσεις που ο πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε.
Για το δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν συμφωνεί. «Γιατί όχι από τα 16; Παντού στον κόσμο με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα ψηφίζουν από τα 18. Σε ελάχιστες χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι δικτατορίες, υπάρχει ψήφος από τα 17. Η ενηλικίωση είναι στα 18. Γιατί αυτό να το αλλάξουμε; Μεταξύ της ψήφου στα 17 και της ψήφου των ομογενών, οι πολίτες, αν τους ρωτούσαμε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα διάλεγαν το δεύτερο», πρόσθεσε.

Επικριτικός για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην ομιλία του για «δίκαιη ανάπτυξη» δεν ανέφερε ούτε μία φορά τις λέξεις «επιχειρηματίας» και «επιχειρηματικότητα».

«Η κυβέρνηση αυτή έχει ιδεολογικό πρόβλημα με την επιχειρηματικότητα και το κέρδος», και από την πλευρά του προανήγγειλε ότι το Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει συνολικό σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης.
Είπε επίσης ότι μια άλλη κυβέρνηση που πιστεύει ότι ο ίδιος θα έχει το προνόμιο να ηγείται, θα καταφέρει να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα capital controls.
Επανέλαβε ότι ο ίδιος μιλάει για μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες και προειδοποίησε ότι αν μειωθεί ο ΦΠΑ και κάποιοι επιχειρηματίες δεν κόβουν αποδείξεις, θα έχουν μετά αυστηρότερες συνέπειες.
Μάλιστα προασπίστηκε τη χρήση του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξηγώντας ότι περιορίζουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και τόνισε ότι το ζητούμενο για μπορέσουν κάποιοι από τους Έλληνες που μετανάστευσαν στον εξωτερικό να σκεφτούν να επιστρέψουν, είναι να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν 120.000 νέες θέσεις απασχόλησης το χρόνο, για αυτό χρειάζονται 100 δις ιδιωτικές επενδύσεις στα επόμενα 5 χρόνια.

«Εγώ δεν θα έκανα ποτέ τη δουλειά που κάνω αν δεν πίστευα στις δυνατότητες αυτής της χώρας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μπροστά σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο που μπορεί να τον ξεκλειδώσει η επόμενη κυβέρνηση», συμπλήρωσε, και είπε πως δικός του στόχος είναι «να σπάσουμε το κύκλο των μνημονιακών κυβερνήσεων».

Για το Brexit είπε πως πρόκειται για μεγάλη περιπέτεια, ότι πολλοί - συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου - δεν το περίμεναν και πως "ο κ. Τσίπρας θα είχε να προσφέρει τεχνογνωσία στον κ. Κάμερον πως το 'Όχι' μπορεί να το κάνει 'Ναι'".

«Η Ευρώπη πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη», είπε, και τόνισε πως δεν μπορούμε να ζούμε μονίμως μόνο με το όραμα μιας Ευρώπης που μας γλυτώνει από τον πόλεμο, και έκανε λόγο για Ευρώπη που είναι τραυματισμένη και από το λαϊκισμό.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, και ειδικότερα την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, εξέφρασε τη διαφωνία του ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για εκλογή από το λαό εφόσον δεν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος από τη Βουλή.

Για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών υπενθύμισε ότι πρόκειται για πρόταση που εκείνος έχει καταθέσει και πως θα μπορούσαν να μειωθούν στους 250, απόφαση που δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σχετικά με τη μείωση των μισθών του βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήδη έχουν περικοπεί κατά 40% και πως δεν θα είχε αντίρρηση για λόγους πολιτικού συμβολισμού για περαιτέρω μείωσή τους «αλλά να είμαστε προσεκτικοί αν θέλουμε βουλευτές που πληρώνονται καλά ή όχι».

Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και μιλώντας για τα εργασιακά, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε κάθετα αντίθετος με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. «Δεν τίθεται θέμα να στηριχθεί κάτι τέτοιο από εμάς. Το θεωρώ περιττό», είπε, ενώ αντίθετα ανέφερε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος χρειάζεται σοβαρό εκσυγχρονισμό.